• Toontje Heesbeen nam samen met Nathan Roovers het vrouwenelftal onder zijn hoede.
• Toontje Heesbeen nam samen met Nathan Roovers het vrouwenelftal onder zijn hoede. Foto: Marco Oomen

Gebrek aan speelsters breekt Nivo Sparta Dames 1 op

'Nivo Sparta kan geen meiden baren'

zaltbommel • De aankondiging dat Nivo Sparta Dames 1 vanwege een gebrek aan speelsters genoodzaakt is te stoppen, is een Facebookbericht waar je zomaar overheen zou kunnen lezen. Zo verwonderlijk is het immers niet dat teams stoppen; dat overkomt iedere vereniging. Maar wie er wat dieper induikt, ziet de ernst van de situatie in. De timing is namelijk op zijn zachtst gezegd 'opvallend' te noemen. Het Nederlandse damesvoetbalelftal heeft zich gekwalificeerd voor het WK, hun wedstrijden zijn steevast uitverkocht en voornamen als Lieke, Shanice en Vivianne behoeven geen verdere uitleg meer. Kortom; het damesvoetbal is 'booming'. En daar plukt ook de Bommelerwaard de vruchten van.

Een groot deel van de voetbalverenigingen in de regio beschikt immers over één of meerdere damesteams. Hoe is het dan mogelijk dat juist de ongeveer duizend leden tellende voetbalclub uit Zaltbommel, dat met ruim 12.000 inwoners veruit de grootste kern in de gemeente is, al na amper drie jaar genoodzaakt is de stekker eruit te trekken? Een vraag die ook volgens betrokkenen binnen de club gerechtvaardigd is. Waar het jeugd- en daarbij ook het meisjesvoetbal floreren, is het damesvoetbal na een florissante start een zorgenkindje van de Zaltbommelse club geweest.

Dat weet ook Toontje Heesbeen. Hij was tot het einde samen met Nathan Roovers de trainer van het vrouwenelftal, nadat de dames eerder aan hun lot over waren gelaten. Heesbeen weet dat er veel kritiek is op het handelen van Nivo Sparta, maar vindt dat de dames ook zelf de hand in de spreekwoordelijke boezem mogen steken: "Het bestuur krijgt nu een beetje de schuld, omdat ze te laat handelen, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het damesvoetbal is met een hoop bombarie opgezet, maar ik denk niet dat 'Nivo' er iets aan kan doen dat meiden wel of niet naar de club komen. We hebben het gewoon niet voor elkaar gekregen om genoeg speelsters te halen. En Nivo Sparta kan zelf ook geen meiden baren, als je begrijpt wat ik bedoel. Voor de winterstop hebben we al veel uit de MO17 moeten putten, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat die meiden twee wedstrijden op één zaterdag spelen. En laten we eerlijk zijn; het schiet ook niet op als we op dinsdagavond met een groep van vier meiden moeten gaan trainen."

Aanmodderen

Eén van de vrouwen die al vanaf het vroegste begin tot de vaste kern behoort en zelfs als initiatiefneemster voor het vrouwenvoetbal bij Nivo Sparta fungeerde, is Sharona Linnenbank. De 24-jarige aanvoerster en oud-speelster van Hurwenen zag met lede ogen aan hoeveel moeite het kostte om het vrouwenelftal in leven te houden: "We zijn vanaf het begin af aan al ieder jaar aan het aanmodderen om er dames bij te krijgen. Ik heb vaak zat dingen op Facebook geplaatst, zelf meiden aangesproken om te vragen of ze bij ons wilden komen voetballen, maar op een gegeven moment is het klaar. En als je steeds op dinsdagavond maar vier dames hebt tijdens de training, snap ik dat het voor trainers ook lastig is", geeft Linnenbank toe, die zelf de voetbalschoenen nog niet aan de wilgen hangt. "Ik heb me weer overgeschreven om terug naar Hurwenen te gaan. En de rest van de dames die nog willen voetballen komen ook wel ergens bij een club terecht."

Het damesvoetbal bij Nivo Sparta kan dus als een mislukt project worden beschouwd. Wel vraagt Heesbeen zich tot besluit hardop af waarom dorpsclubs in de regio wel al langere tijd over een damesteam kunnen beschikken: "Ik denk dat daar toch een andere mentaliteit heerst. Wij hebben gemerkt dat er niemand vanuit een dorp naar Nivo toe zou komen. En dat is ook het verschil met de jeugd. Als talentvol voetballertje wil je graag naar Nivo toe, terwijl dat bij de vrouwen helemaal niet gebeurde. Dat vond ik heel stom. Maar goed, wij hebben ons best gedaan, Nivo heeft op zijn manier zijn best gedaan en als er dan nul op af komt? Dan houdt het op."

Martin van Hemert