BOA's preventief naar Rossum

rossum • De gemeente Maasdriel stuurt de komende jaarwisseling BOA's naar het Mgr. Bekkersplein in Rossum om vuurwerkoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van het CDA. Die partij stelde in januari vragen naar aanleiding van 'toenemende signalen vanuit de bevolking' over activiteiten die rond de oudejaarsdag werden gehouden 'onder de noemer traditie en folklore'. Als voorbeeld noemt het CDA de samenkomst van mensen op het Mgr. Bekkersplein op oudejaarsdag. Jongeren zouden daar alcohol hebben genuttigd en gezorgd hebben voor overlast, het afsteken van vuurwerk, het draaien van muziek. "Jongeren die vroegtijdig vuurwerk afschieten durven wij gerust onder 'kattenkwaad' te scharen, maar doelbewust vernielingen aanrichten is toch echt als vandalisme te benoemen", schreef Robert van Dijk namens het CDA. "De overlast met gevolgschade overschrijden de grens van het toelaatbare." Het college van burgemeester en wethouders wil naar aanleiding van de vuurwerkoverlast op het plein in Rossum met de politie om tafel gaan om te kijken hoe de overlast volgend jaar zoveel mogelijk kan worden beperkt. Ook de jongerenwerker en BOA's zullen worden ingezet.


Sing-in aan de Waal

varik • Na de succesvolle try-out van 'Sing-in aan de Waal' in november in Opijnen, wordt op 29 maart het vervolg ingezet in Varik. De sing-in start om 19:30 uur in de PKN-kerk aan de Kerkstraat 16 in Varik en duurt tot ongeveer 20:30 uur. Op het programma staan liederen uit Opwekking en Sela. De begeleiding wordt verzorgd door een gelegenheidsband met gitaar, basgitaar, piano en drums. Het thema van de sing-in is: 'Breng ons samen!'. Op 17 mei volgt een avond in Tuil en op 18 oktober in Waardenburg.


Henk Meeuwsen
in Het Stroomhuis

neerijnen • Henk Meeuwsen, expert in vogelgeluiden, geeft op woensdag 6 maart een presentatie in Het Stroomhuis. Meeuwsen maakte de geluidsopnamen voor de natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Wild. Hij is vaak te gast in het programma Vroege Vogels en werkte mee aan de Veldgids Vogelzang en de app BirdSounds Europe. Sinds 1998 neemt Henk Meeuwsen vogelgeluiden op. Hij heeft al veel mooie momenten meegemaakt, die tot bijzondere geluidsopnamen hebben geleid. Hij vertelt er op 6 maar over en laat veel vogelgeluiden horen. De avond is georganiseerd door Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe. De presentatie begint om 20:00 uur. Toegang is 5 euro (gratis voor leden en donateurs van IVN West-Betuwe).


Struintocht voor kinderen vanaf 4

poederoijen • Staatsbosbeheer organiseert in de voorjaarsvakantie op woensdag 27 februari en op woensdag 6 maart twee struintochten voor kinderen vanaf 4 jaar. Beide tochten beginnen om 14:00 uur en duren ongeveer 2 uur. De start is in de vesting van Slot Loevestein. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen. Betalen kan aan de kassa van Loevestein (ongeveer 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats). Deelnemers wordt geadviseerd kleding te dragen die vies mag worden en laarzen. Honden mogen mee als ze aangelijnd zijn en goed luisteren.

q www.staatsbosbeheer.nl