• Deze vijf inwoners van Hurwenen bereiden de nieuwe dorpsfilm voor.
• Deze vijf inwoners van Hurwenen bereiden de nieuwe dorpsfilm voor. Foto: Lya Cattel

Dorpsraad wil document voor 'kinderen van nu'

Ook Hurwenen krijgt nieuwe dorpsfilm

hurwenen • Het kan de kinderen in het dorp Hurwenen op dit moment waarschijnlijk nog niet veel schelen. Maar over dertig, veertig jaar zullen ze met weemoed kunnen kijken naar de dorpsfilm, die dit najaar gaat verschijnen.

De Dorpsraad heeft het initiatief genomen voor de film. En wie anders dan filmer André Versteeg uit Rossum zou die moeten maken. Hij heeft de afgelopen jaren voor veel dorpen in de Bommelerwaard zo'n prachtig document gemaakt; Zuilichem, Rossum, Nederhemert, Aalst, Alem, de stad Zaltbommel en de dorpen Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel hebben inmiddels al weer een tijdsbeeld in film. "Het is zo leuk om te doen", zegt André. "Voor mij is het een soort missie om de beelden in de dorpen vast te leggen. Ik ben er heel trots op dat ik dat voor al die dorpen heb mogen doen, het geeft mij veel voldoening." Hurwenen heeft voor hem een speciaal plekje in zijn hart. "De omgeving en de natuur", zegt hij. "De authenticiteit van de inwoners is bijzonder. Als ik vanuit Rossum zou moeten verhuizen, zou ik zelf zeker hier gaan wonen."

Bernard van Doorn van de Dorpsraad kreeg de opdracht het filmproject te dragen. Hij vormt samen met een paar enthousiaste inwoners een commissie die bestaat uit Mariëtte Cabannes, Corinda Wijgerse, Dré van Ballegooijen en Gerjo de Jong. Zij brainstormen regelmatig over de inhoud van de film, die ongeveer een uur en twintig minuten moet gaan duren. "We willen onder andere een paar bekende personen in het dorp interviewen en iets van hun leven laten zien", vertelt Mariëtte Cabannes. Zij is geboren en getogen in het dorp, maar heeft zestien jaar in Frankrijk gewoond. Vijf jaar geleden streek zij samen met haar Franse echtgenoot en hun twee kinderen weer neer in haar geboortedorp.

André Versteeg heeft afgelopen jaar al veel opnames gemaakt. Tijdens de lange hete zomer bijvoorbeeld, toen de dorpsbewoners verkoeling zochten op de strandjes van de Waal. Maar ook bij de intocht van Sinterklaas, de Kerstmarkt en toen de ijsbaan heel even open was. "Daar hebben we echt geluk mee gehad", lacht hij.

Beelden uit twee oudere dorpsfilms zullen niet veel gebruikt worden. "Het moet echt een film worden voor de jeugd van nu", benadrukt Mariëtte. "We willen het juist hebben over hedendaagse dingen." Zo heeft André ook gefilmd op de velden van Voetbalvereniging Hurwenen, de club die in 2014 is samengegaan met de Rossumse Voetbalvereniging. De velden van Hurwenen zijn er nu nog, maar in de toekomst komen er waarschijnlijk woningen op te staan.

Vanaf april zullen de inwoners van het dorp André met zijn camera weer vaker tegenkomen. Hij gaat filmen op de basisschool in Rossum, waar de kinderen van Hurwenen ook naar toe gaan, hij gaat de feesten op Koningsdag en 5 mei vastleggen, praten met de molenaars van de Vento Vivimus en met kunstenares Truus Brands. Ook wil André op een zaterdag in een paar straten de bewoners oproepen om op een bepaalde tijd tegelijkertijd hun auto te wassen, het gras te maaien en de kleden te kloppen. "Dat levert mooie beelden op", vermoedt hij. Dorpsgenoten die nog andere ideeën hebben voor mooie fragmenten of interviews in de film, kunnen dat bij de Dorpsraad melden.

De 'dorpsfilmcommissie' is ondertussen ook bezig met het organiseren van een feestelijke dorpsmaaltijd op 7 september van dit jaar. "Hiervoor willen we alle inwoners uitnodigen", vertelt Corinda Wijgerse. "Het eten vindt plaats bij het Hurns Kerkje. We willen in de tuin, onder de grote boom, lange tafels plaatsen waar iedereen gezellig samen kan eten. En André komt natuurlijk filmen."

De dorpsraad verspreidt regelmatig een nieuwsbrief, huis aan huis in het dorp. Ook op de facebook pagina verschijnen regelmatig nieuwe berichten. De film verschijnt waarschijnlijk in oktober van dit jaar.

Britta Alink