• Hedel is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Daarom moesten inwoners elders hun heil zoeken.
• Hedel is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Daarom moesten inwoners elders hun heil zoeken. Foto: Regionaal Archief Rivierenland/J.H. van den Berg.

Gezocht: foto van Pietje Mulder

hedel • Ton Mulder uit Hedel zoekt een foto van zijn broer Pietje, die op 13 januari 1945 op vierjarige leeftijd is overleden. Een paar weken daarvoor was hij geraakt bij beschietingen in het huis van de familie Ooms in Bruchem, waar het gezin ondergedoken was. Ton zelf was toen drie maanden oud. "Er moet een foto zijn gemaakt tijdens het veertigjarig jubileum van pastoor Van den Oord in 1944 in Hedel, waar Pietje samen met mijn vader op staat", schrijft Ton in een mail naar de redactie van Het Kontakt.
De familie Mulder runde Café Mulder. Hedel kwam in september 1944 in de frontlinie te liggen toen de overkant van de Maas grotendeels bevrijd was door de Amerikanen. Het gezin evacueerde eerst naar Kasteel Ammersoyen en daarna naar Bruchem.
Mensen die de bedoelde foto hebben of weten te vinden, kunnen contact opnemen via ton.mulder@home.nl.


Geslaagde Altena Experience

sleeuwijk • Ruim tweehonderd achtstegroepers grepen afgelopen week hun kans om alvast te proeven aan het leven van een brugklasser tijdens de Altena Experience, de doe-middag op het Altena College.
In het scheikundelokaal gaat het er serieus aan toe met veiligheidsbrillen en laboratoriumjassen. "Dit doen we niet op de basisschool." Moïs heeft zich ingeschreven voor de Experience Natuur & Wetenschap en is uiterst geconcentreerd bezig met haar proef met brander, metalen knijper en gaasje. In de gymzalen wordt er fanatiek gesport en net als in een normale schoolweek worden de lessen gegeven door enthousiaste docenten. Bij 'Creatief' maken de leerlingen hun eigen 'handtekening' met vorm- en kleurcontrasten. Otto Meijer, docent beeldende vorming: "Bij beeldende vorming begint het bij leren kijken en daarna wordt er iets vormgegeven." Met hun nog net niet droge kunstwerken haasten de toekomstige brugklassers zich naar de volgende experience.
Hoe de perfecte doe-middag eruitziet? "Aan de Altena Experience zou ik niets veranderen", zegt Djoély die bij IT-Skills met trots de door haarzelf ontworpen stickers van de printer pakt.