Agrariërs kunnen grond pachten

zaltbommel • Op dinsdag 19 februari zijn agrariërs van harte welkom om tijdens de openbare inschrijvingen bij de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zaltbommel in aanmerking te komen voor de pacht van vier agrarische percelen van het waterschap.
Waterschap Rivierenland heeft landbouwpercelen in eigendom om projecten (bijvoorbeeld waterberging, natuurvriendelijke oevers en dijkversterkingen) te realiseren. Percelen die op dit moment niet door het waterschap in gebruik zijn, worden tijdelijk in liberale pacht uitgegeven. Het gaat om vier percelen, in Herwijnen, Erichem en Zuilichem. De grootte varieert van circa twee tot ruim zes hectare. De hoogste inschrijver krijgt de kavel, na gunning, door middel van een pachtovereenkomst toegewezen. De overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van 10 maanden (1 maart 2019 t/m 31 december 2019). Alleen agrarische ondernemers binnen het beheersgebied van Waterschap Rivierenland mogen inschrijven. Gegadigden kunnen hun inschrijving inleveren op 19 februari tussen 12:00 en 12:30 uur. De opening van de inschrijvingen in openbaarheid is rond 12:45 uur bij de rioolwaterzuivering aan de Onderlangsweg 3 in Zaltbommel. Meer informatie over de situering van de kavels, inschrijfformulieren, voorwaarden en bepalingen is te vinden op de website:

q www.waterschaprivierenland.nl


Jeugdparlement in Gelderland

gelderland • De provincie Gelderland krijgt na de verkiezingen van maart een jeugdcommissaris van de koning en een jeugdparlement, een vertegenwoordiging van jongeren. Een amendement daarvoor, ingediend door de PvdA, D66 en het CDA is daarvoor afgelopen week aangenomen. PvdA-fractievoorzitter en -lijsttrekker Peter Kerris: "Afgelopen weekend gingen 70.000 jongeren in Brussel de straat op om te protesteren voor het klimaat, omdat ze zich niet gehoord voelen door de politiek. De jeugd heeft de toekomst. De PvdA vindt dat iedereen zijn zegje moet kunnen doen, ook als je nog geen stemrecht hebt. In heel veel gemeentes, ook in Gelderland, zijn er al jeugdburgemeesters actief. Wij vinden dat de Gelderse politiek en het bestuur op deze manier dichter bij de jeugd kan komen." Het voorstel is gedaan bij de behandeling van het advies voor een nieuwe werkwijze die Provinciale Staten na de verkiezingen van 20 maart moet gaan volgen. In die werkwijze moet meer ruimte zijn voor initiatieven van onderop, burgerparticipatie, een open agenda en transparantie. Kerris: "De jeugdcommissaris kan meelopen met onze nieuwe commissaris van de koning John Berends of hem meenemen naar initiatieven die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren, bijvoorbeeld op het gebied van woning, school, sport of cultuur." Het amendement werd aangenomen met vijftig van de 55 stemmen. Alleen de PVV stemde tegen.


Onderzoek borstkanker

brakel • Vanaf 22 februari kunnen vrouwen uit Brakel in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. De vrouwen kunnen terecht in het borstonderzoekscentrum dat op het parkeerterrein van het marktplein staat. De bus staat hier tot ongeveer 15 maart. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden.