• Liesbeth maakte deze foto tijdens een van haar reizen.
• Liesbeth maakte deze foto tijdens een van haar reizen. Foto: Liesbeth de Vries

Lezing over Israël en het Jodendom

zaltbommel • Liesbeth de Vries (55) uit Zaltbommel geeft op zaterdag 23 februari een lezing over Israël, het Jodendom en een reis in oktober 2019.

Zij heeft haar hart verpand aan het land, nadat ze er op haar 22ste naar toe reisde om in een kibboets te gaan werken en daar haar man leerde kennen. Ze woonde een groot deel van haar leven in Israël. Sinds de voltooiing van de opleiding tot gids, in 1995, begeleidt ze groepen mensen in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook geeft ze lezingen en gastlessen over het Jodendom.

"Israël is een land zo prachtig, zo divers, zo indrukwekkend met zoveel te zien en te beleven", zegt Liesbeth. "Een land met bergen en vlaktes, met vruchtbare gronden en boomgaarden en met die droge, stoffige maar o zo imposante woestijn. Het is een land van uitersten; woestijn in het Zuiden en besneeuwde bergtoppen in het Noorden, het laagste punt op aarde, de Dode Zee en de hoogvlakte van Golan." Volgens Liesbeth is het één van de meest veelzijdige en boeiende landen ter wereld.

"Voor miljoenen mensen is Israël het land van de Bijbel. Verbonden met de geschiedenis van Joden en Christenen en is Jeruzalem ook een heilige plaats voor de Islam. Mede daardoor draagt het land de sporen van een zeer bewogen geschiedenis en zijn er bijna overal in het land nog zichtbare historische plaatsen, opgravingen en monumenten. Ook de hedendaagse situatie stoelt op een recente, bewogen geschiedenis."

De lezing vindt plaats in Het Lokaal aan de Maasstraat 17 in Zaltbommel. De aanvang is 14:30 uur, toegang gratis (let op, wel betaald parkeren).