• Het bos is er al, nu de rest van het landgoed nog.
• Het bos is er al, nu de rest van het landgoed nog. Foto: aangeleverd

Bank wordt ongeduldig; executieveiling van het perceel is gepland

Plan Drielse Bosch nadert ontknoping

maasdriel • Van Osch heeft al jaren het plan om in Hoenzadriel een landgoed aan te leggen waar vitale ouderen gezamenlijk kunnen wonen. Het startsein werd al in 2008 gegeven, toen kinderen tijdens Boomfeestdag bomen plantten op het terrein van 5,5 hectare groot.

Na een pauze vanwege de crisis diende Van Osch in 2014 zijn officiële plan in. Omgevingsdienst Rivierenland oordeelde dat de aanvraag mogelijk was binnen het bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders besloten echter anders. Van Osch stapte naar de bezwarencommissie, die hem gelijk gaf, maar het college bleef bij het standpunt dat de toekomstige bewoners niet aantoonbaar als één huishouden gaan functioneren. En dat is wel een juridische vereiste.

Een gang naar de rechter volgde. Dat een woongroep als één huishouden beschouwd kan worden bleef overeind, maar Van Osch moest het plan anders vormgeven om aannemelijk te maken dat de senioren daadwerkelijk een blijvende band met elkaar onderhouden. De initiatiefnemer paste de tekeningen aan: de gezamenlijke ruimten werden groter en het aantal bewoners werd teruggeschroefd van maximaal veertig naar maximaal twaalf per woning. In totaal mogen er drie landhuizen gebouwd worden, elk voor één huishouden.

Het college bleef de boot afhouden. Van Osch wachtte tot na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, maar dat helpt vooralsnog niet. Op zijn verzoek van afgelopen zomer om opnieuw over het plan te praten, kreeg hij pas in december antwoord. Dat antwoord luidde dat het college alleen een besluit kan nemen als er een complete nieuwe aanvraag ligt.

Dat ziet Van Osch niet zitten. "De contouren van het sterk aangepaste plan zijn sinds juni 2018 bekend bij het college. Uiteraard zijn wij bereid om compleet nieuwe tekeningen en aanvraag in te dienen. Maar dan moet het college de juridische grondslag voor een woongroep van maximaal twaalf vitale senioren wél als uitgangspunt erkennen. Het plan heeft in 2014 inclusief alle onderzoeken 50.000 euro gekost. Opnieuw plannen volledig uitwerken zonder vooraf een goede afspraak met het college is onverantwoord."

Sterker nog: de financierder dreigt de stekker uit het project te trekken. Op 28 februari staat de gedwongen veiling van het perceel gepland. Volgens Van Osch een direct gevolg van de lange procedure. De executieveiling kan volgens hem afgewend worden als het college alsnog toezegt in principe medewerking te verlenen.

De kwestie leidde woensdag in de raadscommissie ruimte tot een verhitte discussie. De oppositiepartijen (D66, VVD en PvdA/GroenLinks) hadden het principeverzoek op de agenda laten zetten. "Wij vinden dit een belangrijk plan, want het kan eenzaamheid onder ouderen tegengaan en dat is een groot probleem", zei John Leijdekkers (PvdA/GroenLinks). "U doet nu net of u gevraagd wordt om geblinddoekt een besluit te nemen, maar u weet wat het plan inhoudt."

Wethouder Peter de Vries reageerde boos. "Het college maakt beleid, u controleert. Wij moeten als college hier eerst een besluit over nemen. Daarvoor hebben we informatie nodig van Van Osch. Als hij die niet geeft, houdt het op." De Vries wilde ook geen antwoord geven op de vragen die de VVD vooraf schriftelijk had ingediend. "Alle antwoorden zijn in eerdere beraadslagingen al gegeven. Dan had u uw huiswerk maar moeten maken."

Dat schoot Hans van der Zalm (VVD) in het verkeerde keelgat. "Het lijkt erop dat onze vragen het college niet welgevallig zijn." Bij de rondvraag bond de wethouder in en beloofde de antwoorden op de VVD-vragen na te sturen. De VVD zette daarin citaten uit de oordelen van de bezwaarcommissie en de rechtbank op een rijtje waaruit blijkt dat een huishouden geen traditioneel gezin hoeft te zijn. In zijn reactie stelt De Vries dat de fragmenten uit hun verband zijn gehaald.


Janneke Boogaard