• Mariëlle en Marcel vinden de oefeningen met gewichten het leukst.
• Mariëlle en Marcel vinden de oefeningen met gewichten het leukst. Foto: Philippe van Heusden

'De groep dwingt ook een beetje'

Bewegen voor Bourgondiërs

zaltbommel • "Zaltbommel is de meest noordelijke plek van Nederland waar een zuiderling zich thuis voelt," zegt Marcel Linssen (54). Zijn vrouw Mariëlle Meuffels (53) en hij streken hier in 1991 neer en wonen er nog steeds met veel plezier. Beiden zijn geboren en getogen in Zuid-Limburg. Ze leerden elkaar kennen tijdens de studie in Eindhoven. Toen ze daarna aan het werk gingen, bleek Zaltbommel een mooie plek tussen hun beider werkplaats Eindhoven (Mariëlle) en Rotterdam (Marcel) in.

Bewegen is voor Mariëlle en Marcel vanzelfsprekend. Ze handbalden en tennisten al samen in hun studententijd. In 2001 sloot Marcel zich aan bij De Beweegreden en is daarmee één van de oudgedienden. Hij kreeg speciaal dispensatie omdat hij toen nog onder de veertig was. Mariëlle sloot zich een paar jaar terug aan.

Bij volleybal aan het einde van de les staan ze bij voorkeur tegenover elkaar en proberen ze elkaar af te troeven. Het leukst vinden ze de oefeningen op de mat of de bank en met gewichten. "Op eigen kracht en thuis is dat moeilijk," benadrukt Marcel, "de groep dwingt ook een beetje daarbij."

Naast het sporten op woensdagavond doen ze beiden aan hardlopen. De laatste jaren gaan ze samen op fietsvakantie, waarbij ze gemiddeld vijftig kilometer per dag afleggen. Tent en volledige bepakking gaan mee op de fiets. Op deze manier hebben ze onder meer reeds een 'rondje' Oost-Duitsland gedaan en ook de regio rond Neurenberg verkend.

Zittend beroep

"Door te bewegen ben je fitter en dus weerbaarder qua gezondheid", benadrukt Mariëlle. "En moeilijke zaken op het werk los ik vaak op tijdens het hardlopen." Zowel Marcel als Mariëlle heeft een dagvullende baan. Beiden doen hoofdwerk en hebben een zittend beroep. Dan is regelmatig bewegen een noodzaak.

Gezond eten doen Mariëlle en Marcel ook, de laatste jaren in toenemende mate vegetarisch. En alles bij voorkeur vers bereid. Toch zijn ze Limburger genoeg gebleven om van tijd tot tijd Bourgondisch te genieten van een mooi glas wijn en een heerlijk stukje wildgebraad.

Ook zin in bewegen?

De Beweegreden sport elke woensdagavond 20:00 uur, behalve in de schoolvakanties, in sporthal De Ring in Zaltbommel. Deelname kost 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden bij Egbert Braam: 06-55797860.


Philippe van Heusden