Afbeelding
Foto:

Bommelerwaard verscherpt drugsaanpak

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel gaan sneller en strenger optreden tegen drugspanden. Ze gaan niet meer zo vaak waarschuwen, maar laten meteen de deur op slot gooien.

De burgemeesters Henny van Kooten en Peter Rehwinkel hebben donderdag een beleidsregel ondertekend die dat mogelijk maakt. De twee gemeenten trekken al langer samen op in de strijd tegen drugs.

Voortaan kunnen de Bommelerwaardse burgemeesters al een pand tijdelijk sluiten als er voorbereidingen getroffen worden voor de productie van drugs. Ook stelden de burgemeesters nieuwe regels over de sluitingsduur van panden op. Zij hebben nu meer mogelijkheden om panden voor de duur van een jaar te sluiten.

En zij kunnen nu ook een waarschuwing voor een pandeigenaar afgeven voor álle panden van die eigenaar. Een waarschuwing vooraf bij een geplande sluiting is in de meeste gevallen niet meer nodig. Een pand kan daardoor eerder verzegeld worden. Nu duurt dat vaak een paar maanden nadat een kwekerij of lab is ontdekt.

"Drugsactiviteiten worden in de Bommelerwaard niet getolereerd. Het is van belang dat we vroegtijdig in kunnen grijpen en dat kan voortaan", aldus burgemeester Henny van Kooten. Burgemeester Rehwinkel: "Wij trekken hierin in de Bommelerwaard samen op met politie en OM, maar ook met andere regiogemeenten. We willen de overlast en de criminaliteit die met drugs gepaard gaat aanpakken en niet verplaatsen. Uiteindelijk worden in alle regiogemeenten de regels aangescherpt."

Van Kooten sloot vrijdag nog een woning aan de Heerewaardensestraat in Heerewaarden vanwege de vondst van drugs, een paar maanden geleden. In het huis trof de politie meerdere hennepkweekruimten aan met in totaal 155 hennepstekken. Op de woning zijn door medewerkers van de gemeente zegels aangebracht om te kunnen controleren of er iemand naar binnen gaat. De sluiting geldt voor drie maanden. Deze ingreep is nog gebaseerd op de oude regeling, vandaar dat er een paar maanden overheen zijn gegaan.