• Burgemeester Peter Rehwinkel overhandigde de Talent Award aan Michel Italiaander van MR. Colis.
• Burgemeester Peter Rehwinkel overhandigde de Talent Award aan Michel Italiaander van MR. Colis. Foto: Rogier van Lith

'Ondernemer van het Jaar' en Talent Award

zaltbommel • Palital Feed Additives uit Velddriel is donderdagavond in De Poorterij uitgeroepen tot nieuwe Ondernemer van het Jaar Bommelerwaard. De Talent Award ging naar MR. Coils BV in Zaltbommel.

Palital Feed Additives van ondernemer Henry van den Bighelaar is volgens de jury hard op weg om de wereld te veroveren met een additief voor veevoeder genaamd butyraat, dat volledig antibioticum vrij is. Palital beheerst het volledige proces op het bedrijf in Velddriel. Op deze locatie ontwikkelt het bedrijf naast butyraat ook ureuam. Volgens de jury heeft ondernemer Henry van den Bighelaar de 'ambitie én de doordachte bedrijfsstrategie om wereldkampioen Butyraat te worden.'

De prijs werd uitgereikt door burgemeester Henny van Kooten, die er erg trots op was dat de winnaar uit zijn gemeente Maasdriel kwam. Presentator Toine van Peperstraten interviewde alle genomineerden op het podium, dus ook de winnaar Henry van den Bighelaar van Palital Feed Additives.

'Het moet anders'

Van den Bighelaar is 58 jaar, hij is als boerenzoon geboren in Kerkdriel, getogen in Rossum. "Het moet anders in de diervoeding", is zijn overtuiging. "Antibiotica is voor zieke dieren, niet voor gezonde." Daarom ging hij op zoek naar een goed alternatief, dat hij vond in butyraat. Inmiddels verkoop zijn bedrijf het product in meer dan 35 landen en heeft hij zo'n 45 mensen in dienst. In het interview met Van Peperstraten zei hij te denken aan uitbreiding van zijn bedrijf. "In ieder geval in de Bommelerwaard", beloofde hij. "Maar misschien ook wel een locatie in bijvoorbeeld Amerika."

De winnaar van de Talent Award, MR. Coils, is in vijf jaar tijd in staat gebleken om wetenschappelijk onderzoek te versnellen en bruikbare innovaties gereed te maken voor de klinische markt. Burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Zaltbommel reikte de prijs uit.

De jury noemt MR. Coils een 'baanbreker in innovatieve diagnose en behandelmethoden'. Het bedrijf van Michel Italiaander draagt bij aan onderzoeken naar ziekten als Parkinson, Alzheimer, MS en kanker. Bij MR. Coils werken op dit moment al tachtig mensen. Ook Italiaander werd door Van Peperstraten geïnterviewd. "Wij willen helpen mensen beter maken", aldus de jonge ondernemer. "Door betere MRI-scans kunnen we agressieve tumoren met uitzaaiingen sneller opsporen." In de toekomst hoopt het Zaltbommelse bedrijf diagnostische centra op te kunnen richten.

Genomineerden

Oud-wethouder Han Looijen sprak, als voorzitter van de jury alle genomineerden toe. De overige genomineerden voor de titel 'Ondernemer van het Jaar' waren: De Groot Techniek BV uit Brakel (van Kees de Groot) en Kwekerij van Wijgerden in Bruchem (van Peter en Jenny van Wijgerden). De Groot is bouwer van bergingsvoertuigen. Zijn voertuigen zijn inzetbaar in heel West-Europa. Overal wordt aan gedacht, zoals verwarmde gereedschapskisten voor de takelwagens in Scandinavië. Van Wijgerden heeft innovatieve concepten voor eetbare bloemen en primula's. De jury vindt het bedrijf een 'voorloper in zijn segment', mede doordat Van Wijgerden werkt met mensen met een arbeidshandicap.

De twee andere genomineerden voor de Talent Award waren: Britt & Lynn uit Kerkdriel (Britt Werner en Lynn van Roij) en Blokhutboot.nl uit Heerewaarden (van Glenn Cornelissen). Britt Werner en Lynn van Roij maken vermakelijke vlogs voor bedrijven. Dat doen ze met tomeloze energie en enthousiasme, de lat ligt hoog: ze willen uiteindelijk de nieuwe John de Mol worden. Blokhutboot.nl verhuurt elektrisch varende boten, die laagdrempelig, volledig elektrisch, zelfvoorzienend en van alle gemakken voorzien zijn. De jury denkt dat het concept 'veel groeipotentie' heeft.