• Het bedrijf met op de achtergrond de wijk Grutakker.
• Het bedrijf met op de achtergrond de wijk Grutakker. Foto: Janneke Boogaard

Quik mag van gemeente uitbreiden

hedel • De gemeenteraad van Maasdriel gaat instemmen met uitbreiding van aardappelbedrijf Quik aan de Akkerseweg, ondanks bezwaren van omwonenden.

De bewoners van de Grutakker en Akkerseweg maken zich met name zorgen over het vrachtverkeer dat gepaard gaat met het bedrijf. Verkeersonveiligheid, vervuiling en lawaai zijn daarvan het gevolg. "De gemeente zou daar serieus aandacht aan moeten besteden en beloften hierover moeten opnemen in het bestemmingsplan", vond omwonende Rob Blatter, die woensdag de raadscommissie ruimte toesprak. Hij kondigde aan juridische procedures aan te spannen als de raad het huidige plan aanneemt.

Directeur Peter Quik stelde daar tegenover dat de gemeenteraad in 2016 in principe goedkeuring gaf aan het plan om Hofmans/Zagron te verplaatsen naar Ammerzoden; buurbedrijf Quik mocht de vrijkomende ruimte gaan gebruiken. "Er is een overeenkomst opgesteld, wij hebben van onze kant alle afspraken uitgevoerd. Uitbreiding is nodig om te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten."

Alle partijen zijn van plan op 14 februari in te stemmen met het bestemmingsplan dat de bedrijfsuitbreiding mogelijk maakt. "Er kan worden voldaan aan de geldende normen wat betreft het vrachtverkeer. Het gaat om een historisch gegroeide situatie: het bedrijf zat er al", concludeerde Peter van Boxtel (CDA).

Toine Nettenbreijers (SSM) wees erop dat tegenover de overlast door Quik een vermindering van de overlast door Hofmans/Zagron staat. "Hofmans mocht daar puin breken, met alle stof en zwaar verkeer van dien." Hans van der Zalm (VVD) vroeg nog wel om degelijke controle op naleving van de regels voor geur en geluid. Wethouder Peter de Vries zegde dat toe.

Michiel de Raaf (D66) gaf nog de suggestie mee om een nieuw fietspad aan te leggen waarover de kinderen uit de Grutakker veilig naar school kunnen fietsen. "Dat zou veel goedmaken." De ontsluiting van het gebied komt later nog aan de orde, gaf de wethouder aan.


Janneke Boogaard