Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Regels arbeidsmigranten moeten houdbaar zijn

maasdriel • De partijen in de gemeenteraad van Maasdriel zijn grotendeels akkoord met de voorgestelde regels voor woningen voor tijdelijke buitenlandse werknemers. Wel willen ze meer zekerheid over de juridische houdbaarheid.

D66 pleitte voor een juridische stresstest om te weten te komen of de nieuwe regels controleerbaar zijn en wat er zou gebeuren als iemand bezwaar maakt. Het CDA had daar ook wel oren naar. Burgemeester Henny van Kooten zegde toe zo'n test uit te voeren.

In het beleidsstuk staat dat er nu 1500 arbeidsmigranten in Maasdriel geregistreerd zijn en dat daarmee naar schatting tachtig tot negentig procent in beeld is. Alle politieke partijen vermoeden dat het er veel meer zijn. Dat zou betekenen dat het voorgestelde maximale percentage van tien procent arbeidsmigranten per kern in sommige gevallen al bereikt of overschreden is.

In elk geval in de woonwijken zullen op sommige plekken minder werknemers kunnen wonen dan nu, als het beleid van maximaal vier arbeidsmigranten per woning wordt vastgesteld. "Wie moet straks de tent leegruimen en wie niet?" vroeg Robert van Dijk (CDA) zich af. "Dat moeten we in redelijkheid en billijkheid met elkaar oplossen", was het antwoord van Van Kooten.

Zaltbommel verwacht in april beleid vast te stellen. In Maasdriel is het waarschijnlijk al eerder zover. De gemeenteraad denkt er nog over of een extra discussieavond nodig is.