Burgerpanel kan wel leven met fusies

Ruim een derde van de Bommelerwaarders die vragen van TipBommelerwaard.nl over het verenigingsleven beantwoordden, denkt dat het samengaan van sport- of muziekverenigingen noodzakelijk is voor het voortbestaan van de clubs. Nog eens een derde staat er neutraal in.

Van de ruim driehonderd mensen die de enquête invulden, is 37 procent lid van een sport- of muziekvereniging. Als hun club zou fuseren met een vereniging in de buurt, vinden ze behoud van de goede sfeer binnen de vereniging de belangrijkste voorwaarde. De nieuwe locatie van de fusieclub is een goede tweede. Zeven procent zou juist zijn lidmaatschap opzeggen vanwege een fusie.

Eén van de respondenten was betrokken bij de samenvoeging van de ruiterverenigingen PS Rodichem en LR/PC de Loevesteinruiters: "Uit ervaring is gebleken dat beide verenigingen geen bestaansrecht meer hadden en nu sterker zijn geworden en qua ledenaantal zelfs weer groeien. Mijn partner is betrokken bij de fusie tussen VV Brakel en Zuilichem en dat is hetzelfde verhaal. Ik vind het alleen jammer dat de gemeente te weinig of zelfs niet subsidieert."

Opmerkingen over de rol van de overheid zijn er meer. Dat verenigingen het moeilijk hebben, zou wel eens te maken kunnen hebben met de toenemende regeldruk vanuit de overheid en de hoofdelijke aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden voor het bestuur en vrijwilligers die het er naast hun gezinsleven en werk bij doen. "De overheid zou wat meer moeten ontzorgen (dat is toch een taak van een overheid, dienstbaar voor de burger), en minder formeel moeten opstellen, regelgeving versoepelen, dan wel handreikingen doen in de vorm van ondersteuning. Helaas liggen zaken vaak politiek gevoelig, maar een beetje daadkracht mag best wel een keer."

Negen procent vindt fusies geen goed idee. "Een fusie wil vaak zeggen dat ergens een vereniging verdwijnt en misschien wel niet voor iedereen meer bereikbaar is." Een andere reden waarom samengaan geen goede oplossing zou zijn, is dat het vrijwilligersprobleem er niet mee wordt opgelost.

Ook meepraten met TipBommelerwaard.nl? Iedereen vanaf achttien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich vrijblijvend aanmelden via de website.