Burgerpanel TipBommelerwaard.nl geeft mening over wonen

Te weinig variatie in huizenaanbod

bommelerwaard • Dat vinden althans veel leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl, dat anderhalf jaar geleden is opgericht door Het Kontakt samen met onderzoeksbureau Toponderzoek. Ze kregen vragen over wonen voorgelegd, omdat in december het nieuwe woningbehoeftenonderzoek voor de Bommelerwaard is verschenen. Daaruit blijkt dat voor de eigen inwoners de komende tien jaar ongeveer 1465 extra woningen nodig zijn. De verwachting is dat er ook nog eens maximaal 1000 huizen nodig zijn voor nieuwe inwoners doordat er in de regio extra banen ontstaan en omdat de Bommelerwaard aantrekkelijk is voor mensen uit de grotere steden, vooral uit 's-Hertogenbosch.

Voor het onderzoek van de gemeenten zijn vooral landelijke cijfers gebruikt. De ruim driehonderd leden van TipBommelerwaard.nl die de vragen hebben beantwoord, wonen of werken juist allemaal in de Bommelerwaard. En daar zijn ze tevreden over, blijkt uit de resultaten. Bijna een kwart denkt er niet over om ooit uit zijn of haar huidige dorp of stad te vertrekken. Nog eens veertig procent weet voor 75 tot honderd procent zeker dat ze in hun woonplaats willen blijven.

Wel denkt ruim veertig procent er wel eens over om te verhuizen. De redenen daarvoor zijn divers. Een groter of juist een kleiner huis wordt vaak als wens genoemd. Verhuisplannen hebben vaak te maken met veranderende leefomstandigheden, vooral leeftijd.

Daarbij noemen meerdere respondenten dat ze met hun kinderen of ouders samen willen gaan wonen. Generatiehuizen of kangoeroewoningen waarbij familieleden voor elkaar kunnen zorgen, lijken populairder te worden.

De drie meest genoemde woningtypen waar volgens het panel een tekort aan is zijn huurwoningen voor starters, koopwoningen voor starters en huurwoningen voor senioren.

Vooral kleine, goedkope woonruimte wordt gemist. "Voor starters of mensen die met spoed woongelegenheid nodig hebben en niet ingeschreven staan bij een woningstichting, zoals bijvoorbeeld bij een scheiding."

Een ander merkt op: "In tegenstelling tot steden als Den Bosch en Gorinchem kent Zaltbommel niet echt een appartementencultuur. Het aanbod is de laatste jaren wel verbeterd, maar als de stad jonge (alleenstaande) en hoog opgeleide mensen aan wil trekken dan moet er meer aanbod aan betaalbare koopappartementen komen." Ouderen zoeken juist tevergeefs naar ruime, maar makkelijk toegankelijke en levensloopbestendige appartementen.

Uit het woningbehoeftenonderzoek blijkt dat begin 2018 slechts twee procent van de woningen in Maasdriel bestond uit koopappartementen. In de gemeente Zaltbommel was dat ongeveer vier procent. Ook meergezinswoningen in de categorie huur zijn er in Zaltbommel (acht procent) meer dan in Maasdriel (zes procent). In beide gemeenten zijn vrijstaande huizen en tweekappers het woningtype dat het meest voorkomt, in Maasdriel meer dan in Zaltbommel.

Of er genoeg nieuwe woningen gebouwd worden in de Bommelerwaard, daarover verschillen de panelleden van mening. Waar 34 procent denkt dat er genoeg nieuwbouwprojecten zijn, vindt 38 procent dat er meer gebouwd zou moeten worden. Een grote groep (28 procent) vindt het moeilijk in te schatten. De conclusie van een panellid: "Er wordt genoeg gebouwd, maar te weinig in bepaalde segmenten. Er moet meer variatie komen." Ook de prijs is een probleem: "Er wordt volop gebouwd, maar de huizenprijzen zijn tegenwoordig ontzettend hoog, de hypotheken vrij laag, waardoor je heel lang zelf moet sparen om in aanmerking te komen voor een huis."

Ruim driehonderd panelleden bogen zich over de vragen over woningbehoeften in de Bommelerwaard. In totaal zijn ruim duizend mensen aangesloten bij het panel. Iedereen vanaf achttien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt kan aanhaken door zich aan te melden via de website. Daar staan ook de resultaten van eerdere onderzoeken.

Leden krijgen ongeveer één keer per maand een e-mail met vragen over twee of drie onderwerpen. Ze beslissen per keer of ze meedoen; de reacties worden anoniem verwerkt. Als de resultaten daartoe aanleiding geven, worden die voorgelegd aan de gemeenten of anderen die zich met een bepaald onderwerp bezighouden. Zo kunnen de reacties daadwerkelijk als input dienen bij plannen.

De panelleden kunnen ook zelf onderwerpen aandragen waarover zij geraadpleegd willen worden.


q www.tipbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard