Afbeelding
Foto: archief

Leningen voor duurzamer wonen

regio • Inwoners van de provincie Gelderland kunnen een lening afsluiten als ze hun woning willen verduurzamen. De regeling geldt ook voor wie een asbestdak vervangt.

In totaal komt er in Gelderland tien miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van huizen. Lenen kan niet alleen voor verduurzamen, maar ook om asbestdaken te verwijderen en vervangen. De lening 'Toekomstbestendig Wonen' komt beschikbaar in gemeenten die hierin willen samenwerken met de provincie. De twee overheden financieren ieder de helft van de leningen.

Inwoners van Gelderland die hun huis willen verduurzamen kunnen via het fonds een goedkope Toekomstbestendig Wonen Lening afsluiten. Daarvoor betalen ze op dit moment maximaal twee procent rente. Ze kunnen minimaal 2500 euro lenen en maximaal 50.000 euro. Het fonds, dat samen met Gelderse gemeenten wordt opgezet, is alleen bedoeld voor particulieren.

Gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor energietransitie: "Hiermee geef je mensen de kans, ongeacht de grootte van hun portemonnee, om hun huis duurzamer te maken. Ze kunnen investeren in zon op hun dak en kunnen van hun asbestdaken afkomen. Zo nemen we belemmeringen weg voor mensen om mee te doen en daarmee kunnen wij als provincie onze inwoners echt helpen."

Provinciale Staten (de 'gemeenteraad' op provincieniveau) moeten het plan nog goedkeuren. Als dat gebeurt, kan de regeling in maart ingaan.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hopen dat zoveel mogelijk gemeenten meedoen, zodat zoveel mogelijk inwoners van Gelderland gebruik kunnen maken van de regeling. In Maasdriel nam PvdA/GroenLinks onlangs al het initiatief voor een duurzaamheidslening. Op aanraden van wethouder Erik van Hoften ging het plan nog even de koelkast in, omdat de provinciale regeling eraan zat te komen. Nu duidelijk is hoe die regeling eruitziet, zal het onderwerp waarschijnlijk snel opnieuw op de agenda van de gemeenteraad in Maasdriel komen.

Een lening via het stimuleringsfonds kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van asbestdaken, als er tegelijkertijd ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Dat is bijvoorbeeld het geval als op het nieuwe dak zonnepanelen geplaatst worden. Vanaf eind 2024 zijn asbestdaken verboden. In Gelderland ligt nog 23 miljoen vierkante meter aan asbestdaken.

Voor asbestsanering en problemen met de fundering van een huis, komt er een lening op maat voor Gelderlanders die weinig inkomen hebben en die noodgedwongen hierin moeten investeren.