• De Waluwe wordt steeds verder volgebouwd, waardoor waterberging nodig is.
• De Waluwe wordt steeds verder volgebouwd, waardoor waterberging nodig is. Archieffoto: Britta Alink

Ruimte voor pannaveldje, voetbalveldje en JOP

Sportplein en waterberging tegelijk

zaltbommel • Het nuttige met het aangename verenigen, dat gezegde is van toepassing op het waterplein dat achter Pand 9 in Zaltbommel wordt aangelegd.

Tijdens hevige regenbuien houden inwoners van de Zaltbommelse wijk De Waluwe droge voeten dankzij het waterplein, dat naar verwachting in juni geopend wordt. Hier kan duizend kuub regen worden opslagen. En het grootste gedeelte van de tijd, als er geen wateroverlast dreigt, kan er onder meer gevoetbald worden op het plein. Dit waterplein wordt het derde in Nederland, na Tiel en Rotterdam.

Wethouder Gijs van Leeuwen: "Het waterplein lijkt op het eerste gezicht een normaal plein met sportmogelijkheden dat mooi is vormgegeven. Maar het meest opvallende is alleen zichtbaar als het flink heeft geregend. Dan doet het plein dienst als extra wateropslag. Het waterplein is dus nodig om regenwater op te vangen in het geval van hevige buien, en vervult daarnaast ook een sociale functie. Het maakt zo de verbinding tussen de maatschappelijke zone, met daarin twee middelbare scholen, en in de toekomst een sporthal en zwembad, en de woonwijk die in aanbouw is."

Op het waterplein krijgen het huidige pannaveldje en voetbalveldje en de JOP (Jongeren ontmoetingsplaats) in die wijk een nieuwe plek. Ook komen er free running mogelijkheden. Het waterplein is in feite een betonnen verdiepte bak met een buizenstelsel dat alle overtollige regen opvangt. Ook de dakoppervlakken en verhardingen van de middelbare scholen en straks het zwembad met sporthal worden met dit stelsel afgekoppeld. Als de buizen vol zijn, vult het waterplein zich pas met water. De verwachting is dat eens in de tien jaar er een klein laagje water (circa tien centimeter) in de bak komt te staan, en dat het waterplein hooguit eens in de honderd jaar vol komt te staan.

De mogelijkheid om regenwater op te vangen is nodig omdat in de wijk De Waluwe in 2030 zo'n duizend woningen zullen staan. Waar huizen gebouwd worden, wordt verharding aangelegd. Als het echt hard regent, kan het regenwater dan niet goed weglopen. Met als gevolg dat de riolen de hoeveelheid water niet meer aankunnen. Dan komt het water op straat te staan of loopt het zelfs huizen in. Daarom moeten gemeenten als er ergens gebouwd wordt, ook altijd zorgen dat regenwater goed weg kan lopen richting sloten of opgeslagen kan worden. Dit is zeker van belang omdat het in de toekomst naar verwachting vaker en harder gaat regenen. Gemeenten bepalen zelf op welke manier zij de opvang van water in een wijk regelen. In de voorgaande fase van de wijk De Waluwe legde de gemeente hiervoor bijvoorbeeld 18.000 vierkante meter water aan in de vorm van een vijver met in het midden een speeleiland, bij het Koning Willem-Alexanderpark (Parkeiland). Het kan ook door bijvoorbeeld sloten of een ondergrondse waterberging aan te leggen.

Aannemer Van der Plas uit Giessen start in februari met de aanleg van het waterplein. De verwachting is dat het rond juni klaar is. Provincie Gelderland ondersteunt het project met subsidie onder de noemer Sportieve buitenruimte.

Gemeente en de jeugd- en jongerenwerkers betrokken de huidige gebruikers van het pannaveld bij de inrichting van het plein. De art-klas van het Cambium kleedt de betonnen muur van de bak aan met het thema water. Praktijkschool De Brug verzorgt samen met Prezzent en de gemeentelijke buitendienst het beheer en onderhoud van het plein.