woensdag 23 januari

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Winterwandeling over landgoed Waardenburg en Neerijnen o.l.v. de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van bomen en struiken al aan het veranderen. Watervogels zoeken rust in De Kil van de Rijswaard en met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Deelname kost 5 euro, kinderen van 4 t/m 12 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Film: Winter in Holland
14:30-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Elk jaar, wanneer de winterperiode zich aandient, gaat bij veel Nederlanders het schaatsvirus weer kriebelen. Iedereen hoopt op een oer-Hollandse winter. Filmmaker Menno Mennes neemt u mee naar de winter van 2009/2010. De beelden, gemonteerd op prachtige muziek, nemen u mee op reis langs diverse provincies .Entree 3 euro incl. koffie.

Voorleesvoorstelling
15:00-16:00, Zaltbommel, Bibliotheek. Jacqueline Neijenhuis trakteer de ukkies van 1,5 tot 4 jaar op een interactieve voorstelling gebaseerd op het boek 'Heb jij misschien Olifant gezien?' van David Barrow. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Herinrichting Neswaarden
19:30, Aalst, Eeterij 't Getij. Gemeente en Staatsbosbeheer geven een toelichting over de herinrichtingsplannen voor De Neswaarden. Iedereen is welkom, aanmelden niet nodig.

'Voel je Vitaal'
19:30-21:30, Zaltbommel, Watletjenu. Een avond over gezonde leefsttijl. Wat is het en hoe houd je het vol. Ga naar huis met concrete tips en acties voor een gezond en vitaal 2019. Entree: 15 euro incl. koffie/thee, drankje en gezond hapje. Reserveren en informatie:

Lezing Fort Sint Andries
20:00, Rossum, dorpshuis De Parel. Bewonersavond Dorpsraad Rossum (aanvang 19:30 uur). Vanaf 20:00 uur lezing door Adriaan Haartsen over de strategische betekenis van Fort Sint Andries.

Team Maasdriel avond
20:30, Hedel, Herberg De Zwaan. Eerste avond voor de mensen die donderdag 6 juni meedoen aan Alpe d'HuZes. Uitleg over vervoer en verblijf en mogelijkheden tot sponsorwerving. Meer deelnemers zijn welkom.

donderdag 24 januari

Lezing Jacques Brunt
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Eerste van een serie lezingen door Jacques Brunt. Thema: 'De Heer wil bij de mensen wonen'. Veel zingen. Toegang gratis, wel collecte. Koffie, thee, fris gratis.

vrijdag 25 januari

Leren mediteren
10:00-16:30, Ophemert, Hooiberg Het Steenuiltje. De basisprincipes van ademen, zitmeditatie en loopmeditatie. In een dag leren mediteren. Meer informatie bij trainer/coach Mieke Degenaar: 06-29112511.
www.heelimperfect.nl

Vergadering ijsclub
20:00, Hurwenen, dorpshuis De Kil. De ijsclub Hurwenen Vooruit houdt haar jaarlijkse ledenvergadering. Gesproken zal onder andere worden over het gebruik van de ijsbaan in de komende vorstperiode.

Eddy Zoëy
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. In 'Van Boudewijn de Groot tot Lil' Kleine' neemt Eddy Zoëy het publiek mee op reis door de Nederlandstalige popgeschiedenis. Eddy Zoëy en zijn formidabele band laten alle iconische liedjes horen, die inhoudelijk stáán, voor exact die tijd.
Een avond van jeugdsentiment en -op z'n minst- mee neuriën (hoogstwaarschijnlijk; hard meezíngen), want 'Van Boudewijn de Groot tot Lil' Kleine', is één groot feest van herkenning! Eddy vertelt gepassioneerd. De Nederlandse taal in de popmuziek, er is veel over te doen; sommigen háten het, anderen wíllen niet anders. De reden? Muziek in je moerstaal komt harder binnen en dat kan enorm confronterend zijn. Wanneer een lied in 't Nederlands wordt gezongen, kún je niet om de inhoud heen. Eddy gaat in op de inhoud en tijdsgeest van alle liedjes die ze spelen.
Entree: 18,50 euro.
www.de-poorterij.nl

zaterdag 26 januari

Wintermarkt Bruchem
9:00-14:00, Bruchem, Kerkelijk Centrum Eben Haëzer. Jaarlijkse wintermarkt met gezellig ingerichte kraampjes met allerlei artikelen zoals decoratie, brocante, boeken, wenskaarten, speelgoed, (antiek) serviesgoed, retro en antiek kleinmeubels, kleding, cadeaus, bloemstukjes, fruit en zuivel. Ook is er allerlei lekkers verkrijgbaar. De toegang is gratis. De rommelmarktschuur aan de Middelstraat 2 in Bruchem is deze ochtend ook open voor verkoop.

Kleding- en boekenverkoop
10:00-13:00, Est, dorpshuis. Minimarkt met tweedehandskleding en boekenkramen. Tevens verkoop van koek, fruit, koffie en appelsap. De gehele opbrengst is voor de hervormde kerk van Est.

Snertwandeling
10:00-12:45, Rossum, protestantse kerk Maasdijk. Historische wandeltocht rond Fort St. Andries. Gijsbert Smit vertelt over de roerige historie en de unieke locatie. Na afloop rond 12:00 uur huisgemaakte erwtensoep in het Hurns kerkje. Deelname aan de wandeling kost 1 euro p.p., snert 5 euro. Aanmelden via: hurnskerkje@hotmail.com

Soep eten
12:00-13:30, Zaltbommel, Pand 9. Een grote kom verse soep voor 1,00 euro, keuze uit twee soorten waarvan één vegetarische. Iedereen kan aanschuiven in de hal van Pand 9 en een praatje maken. Vrijwilligers van het Buurtteam en de protestantse gemeente in Zaltbommel organiseren de soepmaaltijd elke laatste zaterdag van de maand.

Fiets- en wandelexcursie
13:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Op de fiets op zoek naar watervogels. In de uiterwaarden kunnen ze heel talrijk zijn. Op plaatsen waar er veel vogels zitten, wordt gestopt en kunnen de deelnemers de vogels vanaf de dijk waarnemen door hun verrekijker en door de telescoop die de gidsen meenemen. Het is wel handig om ook waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken. De excursie wordt geleid door ervaren vogelgidsen van IVN. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot vrijdag 25 januari via de website. www.stroomhuisneerijnen.nl

Nieuwjaarsconcert OBK Well
18:30, Well, dorpshuis Ons Huis. Nieuwjaarsconcert van muziekvereniging OBK Well. Met optredens van de slagwerkleerlingen, het Opleidingsorkest en het A-orkest. Burgemeester Henny van Kooten huldigt drie jubilarissen en er is de Grote Verloting. Toegang gratis.

Veertig tieners gevormd
19:00, Velddriel, Martinuskerk. Bijna veertig tieners van Ammerzoden tot Zaltbommel en van Kerkwijk tot en met Alem kiezen voor de kerk. De tieners van de R.K. Franciscusparochie hebben de afgelopen maanden van alles over de kerk, het geloof en geloven gehoord.

Bingo in Opijnen
19:30, Opijnen, gebouw Maranatha. Mooi prijzen zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels en slagroomtaarten. Hoofdprijs: 125 euro. De opbrengst is voor de hervormde kerk van Opijnen.

Toneel in Nederhemert
20:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Toneelvereniging Uit Vriendschap speelt het stuk 'De Straatprijs'. Georganiseerd door oranjevereniging Oranje Trouw. Voorverkoop kaarten op vrijdag 18 januari van 18:30 tot 20:00 uur in De Gaarde. Entree: 6 euro voor niet-leden, 4 euro voor leden en 2 euro voor kinderen tot 13 jaar. Meer informatie bij Rino Verwijs: 06-11008119.

Jaarlijkse sponsornacht
21:00-05:00, Hurwenen, dorpshuis De Kil. Jaarlijkse Nacht van het Theater waarmee Stichting Geursenproducties geld inzamelt voor de theatervoorstellingen. Vanaf september start een Jong Volwassen groep (18+). Toegang tot De Nacht is gratis, donaties kunnen in de ton bij de deur worden gedeponeerd. Ook hout, verf en stoffen zijn welkom (in overleg). Meer informatie bij Erik Geursen: 06-51436506.

The Groovy Gents
21:30, Zaltbommel, Café De Bossche Poort. Drie heren met twee gitaren, een contrabas en een beat. Covers uit de jaren '50 tot en met '90, op hun eigen swingende manier.

zondag 27 januari

Concert
15:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Bert van den Brink en zangeres Heleen van den Hombergh voeren hun concertprogramma 'Blue lifeblood' op in Neerijnen. In dit project verbindt Heleen als zangeres en songwriter, maar ook als natuurkenner en wereldreiziger, de dynamiek van het water met die van de menselijke kracht en kwetsbaarheid. Het concert begint om 15:00 uur. Entree is 15 euro. Reserveren is nodig, dit kan via de website. www.stroomhuisneerijnen.nl

Pianorecital
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Pianiste Ketevan Sharumashvili speelt op de yamaha-vleugel transcripties van Franz Liszt van werk van andere componisten zoals Schubert, Schumann en Verdi. Entree: 20 euro (jeugd t/m 18 jaar gratis). Reserveren: engelenbak@gmail.com
www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 28 januari

Parkinson café
14:00-16:00, Tiel, wijkcentrum Westroyen. Deze keer verzorgt Saskia Scholten, logopedist van Ziekenhuis Rivierenland, een presentatie over logopedie en verstaanbaarheid bij de ziekte van Parkinson. Inloop vanaf 13:30. Informatie: Ton den Hertog (06-24378007).

dinsdag 29 januari

Troostdekentjes
13:30-15:30, Zaltbommel, bibliotheek Courtine. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt stichting Het Troostdekentje voor troostdekentjes en zorgenknuffels voor kinderen die chronisch of levensbedreigend ziek zijn of door andere redenen niet vol van hun jeugd kunnen genieten, bijvoorbeeld door een handicap, en hun broertjes of zusjes. Materiaal is aanwezig, maar als deelnemers eigen materiaal kunnen meebrengen is dat fijn. Voor de dekentjes is goed wasbare katoen of wol die niet pluist welkom. Dat mogen ook restjes zijn. Het materiaal mag worden ingeleverd bij de bibliotheek.

ZVV inloopavond
19:30-20:00, Brakel, Bart Schreuders: Weitjesweg 56. Voor de vergadering van de ZVV-steunfractie is er een inloop waar inwoners met raadsleden of de wethouder kunnen spreken over onderwerpen die zij van belang vinden.

Lezing over Donau en Namibië
19:30, Zaltbommel, De Poorterij. Zie 'uitgelicht' op deze pagina.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Zie kader bovenaan deze pagina.

woensdag 30 januari

Scrabble Café
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gelegenheid om een potje te scrabbelen in de bibliotheek. De initiatiefnemers Ad Aarts en Heine Smits komen om de twee weken bij elkaar. Aanmelden is niet nodig.

Heb jij misschien Olifant gezien?
15:00-16:00, Kerkdriel, bibliotheek. Tijdens de Nationale Voorleesdagen trakteert Jacqueline Neijenhuis de ukkies van 1,5 tot 4 jaar op een interactieve voorstelling gebaseerd op het boek 'Heb jij misschien Olifant gezien?' van schrijver David Barrow. De voorstelling is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Start Dansmix voor vrouwen
19:00, Zaltbommel, sportzaal brede school De Waluwe. Kompas start met Dansmix, met invloeden van zumba, salsa en Afrikaanse stijlen. elke woensdag van 19:00-20:00 zijn alle vrouwen welkom. Info: info@kompasbommelerwaard.nl www.kompasbommelerwaard.nl
www.djazzdancecentre.nl

donderdag 31 januari

Steungroep dementie
10:00-12:00, Ophemert, Hooiberg Het Steenuiltje. Steungroep voor partners van mensen met dementie. Vier ochtenden verhalen en ervaringen delen o.l.v. relatie- en familietherapeut Mieke Degenaar. Deelname kost een vrijwillige bijdrage. meer informatie: 06-29112511 of mieke@heelimperfect.nl
www.heelimperfect.nl

Gespreksgroep Mantelzorgers
10:00-12:00, Zaltbommel, Wijkkamer De Spelwert (voorheen Huiskamer De Schans). Voor mantelzorgers die hun verhaal willen doen en ervaringen willen uitwisselen. Deelname is gratis. Aanmelden is gewenst en kan bij Mariëlla van Heck of Jacomien de Bruin: 0418-634231 of mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl

Open eettafel Aalst
11:30, Aalst, 't Kruispunt. Dorpsraad Aalst organiseert een open eettafel. De bijdrage voor deze maaltijd bedraagt 5,00 euro per persoon, dit is inclusief een consumptie tijdens de maaltijd. Aanmelden kan tot 24 januari. Ook voor nadere informatie of voor vervoer kan contact worden gezocht met Marius van Ooijen (06-53104506 of 0418-648740) of via bestuurslid4@dorpsraadaalst.nl.

Ouderenmiddag over watersnood
14:30-16:45, Bruchem, Eben Haëzer. Stichting Welzijn Ouderen Bruchem Kerkwijk en Delwijnen heeft Kees Ossenweijer uit Gorinchem uitgenodigd voor een lezing over de watersnoodramp in 1953. Deelname is gratis (een vrijwillige bijdrage is welkom), inclusief kopje koffie of thee met iets erbij. Voor vervoer kunnen belangstellenden contact opnemen met Bas Crielaard (0418-642554).

Kijk voor meer activiteiten op www.hetkontakt.nl of download de app.