Concentratiekamp in Hedel?

hedel • Een Duits concentratiekamp in Hedel tijdens de Tweede Wereldoorlog: wie weet daar wat van?
Dat vraagt Hedelnaar Pieter van der Schoot.
In de loop van een onderzoek naar hulpverlening vanuit de burgerij aan de gevangenen van het concentratiekamp te Vught dook onverwacht een verslag op dat melding maakt van een Duits concentratiekamp in Hedel. Mensen die betrokken waren bij verzamelen en uitdelen van voedselpakketten aan de gevangenen van Vught maakten er melding van dat ze plotseling ook aan hongerige gevangenen in Hedel voedselpakketten mochten brengen. Het vervoer ging per bakfiets: ze hadden de speciale permissie van een Duitse machthebber gekregen om dat voertuig daarvoor te gebruiken. Zo werden gedurende wellicht enige maanden (de bron is hierover niet duidelijk) voedselpakketten naar Hedel gebracht.
Van de gevangenen werd gemeld dat het van Rotterdam afkomstige 'misdadigers' waren die dagelijks en onder Duits toezicht op en neer gingen naar Zaltbommel om daar tankvallen te graven.
Aan de voet van de Maasbrug zijn - vermoedelijk in 1942 - barakken gebouwd door de bezetters. Ze stonden gaaf en wel tot einde 1944 op de plaats waar meteen na de oorlog al in 1945 het Hedelse 'Tuindorp' verscheen om dakloos geworden Hedelnaren aan een noodonderkomen te helpen.
Heeft iemand weet over dat tijdelijke kamp aan de Hedelse voet van de Maasbrug? Pieter van der Schoot (schoot04@xs4all.nl op het adres Prinses Beatrixstraat 17, Hedel) stelt belang in alle mogelijke informatie.


Winnaars kerstpuzzel

regio • De familie Merkhof uit Kerkdriel heeft de eerste prijs (100 euro) gewonnen bij de mammoetpuzzel in de kersteditie van Het Kontakt. De families Van de Werken uit Nederhemert, Kusters uit Varik en De Keizer uit Zuilichem wonnen de tweede tot en met vierde prijs. Alle winnaars zijn gebeld. De oplossing was: 'Het is Kerstmis als we het vuur van de gastvrijheid brandend houden'.