donderdag 17 januari

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette le Blanc geeft lezing over 'Frans Hals en de Modernen', n.a.v. de expositie in het Frans Hals Museum in Haarlem (tot 10 februari). Daarin zijn werken van Frans Hals (1582-1666) geplaatst naast werken van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd, zoals Edouard Manet en Vincent van Gogh. Entree: 12,50 euro. Reserveren is nodig en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

SSH-middag Hedel
14:00, Hedel, 't Spit. Georganiseerd door Stichting Senioren Hedel. De familie Scholtes vertelt over hun wereldreis per zeilboot. Daarna nog een fotobingo over de activiteiten in 2018. Entree gratis incl. kop koffie.

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema 'Het 'niet pluis' gevoel'. Wanneer is het dementie en wanneer zijn het normale geheugenproblemen, die passen bij het ouder worden? 'Hoe kom je te weten wat er aan de hand is.' Sprekers zijn : Annemarie de Man (specialist ouderengeneeskunde van BrabantZorg) en Thea Karels (Casemanager). Toegang gratis.

'Other side of hope'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film uit 2017 van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Een Syrische vluchteling belandt in Helsinki, toevallig het einddoel van het kolenschip waarop hij zich had verschanst. In de Finse hoofdstad moet hij het illegale circuit in en ontmoet hij mensen die hem goed doen en mensen die hem kwaad doen. Hij laveert tussen pech en mazzel, tussen hoop en tegenslag. Tweede en slotaflevering van een korte serie films over verschoppelingen. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 18 januari

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bezoekers betalen € 2,50 of € 5,00 (tot 16.00 uur) als bijdrage voor koffie en thee.

Bingo in De Parel
20:00, Rossum, dorpshuis De Parel. Leuke prijzen, voor ieder wat wils. Bingoboekje kost 10 euro voor 10 rondes. Kaartje voor de superronde is 2 euro. Zaal open vanaf 19:30 uur.

Nieuwjaarsreceptie
20:00, Hedel, Boerderij Bert van Zeelst. Nieuwjaarsreceptie van Stichting Kunstmin, organisator van Kunst Kiezel & Klei en Cultuurfestival Bommelerwaard 2019.

zaterdag 19 januari

Avondmalen in Hurwenen
16:00-22:00, Hurwenen, molen Vento Vivimus. De molen is van binnen en buiten extra verlicht. De molenaars geven rondleidingen en laten zien hoe de korenmolen kan malen bij voldoende wind. Kinderen kunnen met handmolens aan de slag om tarwe te malen. Kleurplaten voor de allerkleinsten. Alle kinderen krijgen een zakje pannekoekenmeel mee naar huis.

Nieuwjaarsconcert OBK
20:00, Brakel, Wilhelminahof. Muziekvereniging OBK Brakel viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Het B-orkest o.l.v. Carolina Mc Cormack speelt o.a. Disco Story en Grease. Het fanfareorkest o.l.v. Leon Vliex speelt o.a. 'New World Fantasy', 'Song of Hope', Strass & Co', en 'Wien bleibt Wien'. Als afsluiting spelen A- en B-orkest samen 'Despacito' en 'Happy New Year'. Toegang gratis incl. koffie met slagroomsoes.
www.obkbrakel.nl

Delicious in De Kreek
20:00-03:00, Kerkdriel, De Kreek. Dance event met o.a. Tony Junior, The Partysquad, Jayh Jawson, Ruthless, Diax & Bruno, De Lievelings DJs Van Je Zusje en Maxx Lipps. Tweede zaal met Herrie Met Gerrie (disco- en techhouse). Thema: Circus of Lunacy met o.a. kleine mensen, circusdanseressen, aerial shows, steltlopers en vuurspuwers. Spectaculair einde. Meer op:
www.delicious-events.nl

zondag 20 januari

Excursie Watervogels
10:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met Natuurwacht Bommelerwaard wandelen door het waterrijke gebied rond Slot Loevestein. Op zoek naar watervogels zoals smienten, krak- en kuifeenden en futen. Ook roofvogels spotten. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Laarzen of stevige schoenen zijn noodzakelijk. Meer informatie bij Beppie Schothorst: 06-20558388.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Nieuwjaarsconcert DES
12:30, Hedel, DES. Koffie in de Baroniezaal plus tentoonstelling van de vele foto's van het 'All over the Years concert' van 8 december. Om 13:00 uur start het nieuwjaarsconcert door de muzikanten van alle vier de orkesten van DES Hedel: DaCapo, Intermezzo, Fanfare en slagwerkensemble DES-Rithems. Toegang gratis.

Nieuwjaarsconcert KHSC
14:00, Kerkdriel, De Kreek. Mooie muzikale reis langs allerlei mooie plaatsen op de wereld. Optredens van slagwerkorkest én harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Semper Crescendo. O.a. de mars Arsenal en Jewish Folksongs door het harmonieorkest. Het slagwerkorkest gaat swingen zoals ze alleen in Latijns Amerika kunnen met Latina Travels en maakt een muzikale vlucht met een Apache. Toegang gratis.

Wereldmuziek
14:00-16:00, Zaltbommel, brede school De Waluwe. Samen muziek maken, luisteren, iets laten horen of zien, presenteren? Neem iets lekkers uit eigen keuken mee. Voor alle families en inwoners in de regio, vluchtelingen en migrantengroepen. Stichting Kompas, ingang aan de kant van de Jumbo, Fiep Westendorpplein. Toegang gratis.
www.kompasbommelerwaard.nl

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Pianist Christian Sanders (1988) speelt o.a. werken van Franz Schubert, in Weense sferen met Impromptus D935 en Sonate D959. Entree: 10 euro. Reserveren is noodzakelijk om teleurstellingen te voorkomen:
www.stroomhuisneerijnen.nl

maandag 21 januari

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bezoekers betalen € 2,50 of € 5,00 (tot 16.00 uur) als bijdrage voor koffie en thee.

Projectkoor Loopend Tuygh
20:00, Zaltbommel, Het Hof. Projectzangers en -zangeressen zijn welkom bij de repetities o.l.v. dirigent/zangcoach Patries Knoot voor een feestelijk concert op 18 mei in de Gasthuiskapel m.m.v. akoestisch orkest De Nijlpaarden. Thema: 'De Zee'. Werkliederen en ballades van en over de zee, maar ook nummers van o.a. Jacques Brel, Blof, Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Kurt Weill en The Beach Boys. Projectzangers kunnen zich aanmelden bij voorzitter Jan Ooijen: 06-53132006, 0418-516529 of jan@ooijen.nu
www.loopendtuygh.nl

dinsdag 22 januari

Inloopavond badminton
20:00-22:00, Zaltbommel, Sporthal Buys Ballot. Inloopavond van badmintonclub De Waluwe. Aanmelden niet nodig, rackets zijn beschikbaar, neem wel zaalsportschoenen mee. Minimumleeftijd 18 jaar. Spelen kan ook op vrijdagavond van 20:30 tot 22:30 uur.
www.bcdewaluwe.nl

Avond over Buitenstad
20:00, Zaltbommel, De Poorterij. Avond georganiseerd door Vereniging Vestingstad en de Werkgroep Buitenstad. Bespreken wat bereikt is na de petitie en het standpunt ten aanzien van nieuwe plannen bepalen. Aanmelden is gewenst en kan via: vestingstadzaltbommel@gmail.com

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Cold War', film van Pawel Pawlikowski, geïnspireerd door het tumultueuze leven van zijn ouders. Vlak na WOII reist Wiktor met zijn folkloregroep door Polen om volksliederen te verzamelen en uit te voeren. Dan ontmoet hij de charismatische Zula. Hun gepassioneerde romance begint in het door oorlog verwoeste Polen en 'Cold War' voert het stel twee decennia lang door Oost en West- Europa ten tijde van de Koude Oorlog. Geschoten in contrastrijk zwart-wit en ondersteund door een fantastische soundtrack. Een meesterwerk.

woensdag 23 januari

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. Georganiseerd door Evangelische Gemeente.

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Winterwandeling over landgoed Waardenburg en Neerijnen o.l.v. de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van bomen en struiken al aan het veranderen. Watervogels zoeken rust in De Kil van de Rijswaard en met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Deelname kost 5 euro, kinderen van 4 t/m 12 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Film: Winter in Holland
14:30-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Elk jaar, wanneer de winterperiode zich aandient, gaat bij veel Nederlanders het schaatsvirus weer kriebelen. Iedereen hoopt op een oer-Hollandse winter. Filmmaker Menno Mennes neemt u mee naar de winter van 2009/2010. De beelden, gemonteerd op prachtige muziek, nemen u mee op reis langs diverse provincies .Entree 3 euro incl. koffie.

Herinrichting Neswaarden
19:30, Aalst, Eeterij 't Getij. Gemeente en Staatsbosbeheer geven een toelichting over de herinrichtingsplannen voor De Neswaarden. Iedereen is welkom, aanmelden niet nodig.

'Voel je Vitaal'
19:30-21:30, Zaltbommel, Watletjenu. Een avond over gezonde leefsttijl. Wat is het en hoe houd je het vol. Ga naar huis met concrete tips en acties voor een gezond en vitaal 2019. Entree: 15 euro incl. koffie/thee, drankje en gezond hapje. Reserveren en informatie:

Lezing Fort Sint Andries
20:00, Rossum, dorpshuis De Parel. Bewonersavond Dorpsraad Rossum (aanvang 19:30 uur). Vanaf 20:00 uur lezing door Adriaan Haartsen over de strategische betekenis van Fort Sint Andries.

Team Maasdriel avond
20:30, Hedel, Herberg De Zwaan. Eerste avond voor de mensen die donderdag 6 juni meedoen aan Alpe d'HuZes. Uitleg over vervoer en verblijf en mogelijkheden tot sponsorwerving. Meer deelnemers zijn welkom.

donderdag 24 januari

Lezing Jacques Brunt
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Eerste van een serie lezingen door Jacques Brunt. Thema: 'De Heer wil bij de mensen wonen'. Veel zingen. Toegang gratis, wel collecte. Koffie, thee, fris gratis.

vrijdag 25 januari

De Ontmoeting
10:00-16:00 uur, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bezoekers betalen € 2,50 of € 5,00 (tot 16.00 uur) als bijdrage voor koffie en thee.

Leren mediteren
10:00-16:30, Ophemert, Hooiberg Het Steenuiltje. De basisprincipes van ademen, zitmeditatie en loopmeditatie. In een dag leren mediteren. Meer informatie bij trainer/coach Mieke Degenaar: 06-29112511.
www.heelimperfect.nl

zaterdag 26 januari

Snertwandeling
10:00-12:45, Rossum, protestantse kerk Maasdijk. Historische wandeltocht rond Fort St. Andries. Gijsbert Smit vertelt over de roerige historie en de unieke locatie. Na afloop rond 12:00 uur huisgemaakte erwtensoep in het Hurns kerkje. Deelname aan de wandeling kost 1 euro p.p., snert 5 euro. Aanmelden via: hurnskerkje@hotmail.com

Soep eten
12:00-13:30, Zaltbommel, Pand 9. Een grote kom verse soep voor 1,00 euro, keuze uit twee soorten waarvan één vegetarische. Iedereen kan aanschuiven in de hal van Pand 9 en een praatje maken. Vrijwilligers van het Buurtteam en de protestantse gemeente in Zaltbommel organiseren de soepmaaltijd elke laatste zaterdag van de maand.

Nieuwjaarsconcert OBK Well
18:30, Well, dorpshuis Ons Huis. Nieuwjaarsconcert van muziekvereniging OBK Well. Met optredens van de slagwerkleerlingen, het Opleidingsorkest en het A-orkest. Burgemeester Henny van Kooten huldigt drie jubilarissen en er is de Grote Verloting. Toegang gratis.

Toneel in Nederhemert
20:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Toneelvereniging Uit Vriendschap speelt het stuk 'De Straatprijs'. Georganiseerd door oranjevereniging Oranje Trouw. Voorverkoop kaarten op vrijdag 18 januari van 18:30 tot 20:00 uur in De Gaarde. Entree: 6 euro voor niet-leden, 4 euro voor leden en 2 euro voor kinderen tot 13 jaar. Meer informatie bij Rino Verwijs: 06-11008119.

Jaarlijkse sponsornacht
21:00-05:00, Hurwenen, dorpshuis De Kil. Jaarlijkse Nacht van het Theater waarmee Stichting Geursenproducties geld inzamelt voor de theatervoorstellingen. Toegang tot De Nacht is gratis, donaties kunnen in de ton bij de deur worden gedeponeerd.

Kijk voor meer activiteiten in de Bommelerwaard op de online agenda van www.hetkontakt.nl