• Een week lang was de vlag te zien op de Sint Maarten.
• Een week lang was de vlag te zien op de Sint Maarten. Foto: Janneke Boogaard

Veel reacties op Nashville-verklaring

regio • De Nashville-verklaring heeft van alles in beweging gezet in de Bommelerwaard. Op de kerktoren van de Sint Maarten wapperde de regenboogvlag. D66 spreekt zijn zorgen uit over de houding van de orthodoxe gelovigen ten opzichte van LHBT-ers.

Toen Rein van Willigen, beheerder van de Sint Maartenskerk, de predikanten Jos de Heer en Trijnie Bouw vroeg om een statement te maken tegen het Nashville-pamflet, hoefden de dominees niet lang na te denken. Ze vroegen collega pastor Bertus Bus erbij en dinsdagmiddag beklommen ze de 281 treden van de toren, gewapend met de regenboogvlag, die staat voor de veelkleurigheid en gelijkwaardigheid van levenswijzen. Een dag later wapperde de vlag ook vanaf het parochiehuis in de Oliestraat.

De actie viel ook buiten Zaltbommel op: vrijdag was Bouw te horen op NPO Radio 1. Met de verslaggever klom de predikant opnieuw naar boven. Daar herhaalde ze dat in de kerk wat haar betreft iedereen welkom is zoals hij of zij is. Ze vertelde ook dat de Nashville-verklaring haar afgelopen week in gesprek had gebracht met veel mensen, waarmee het pamflet voor Bouw alsnog een positief effect had.

D66 Bommelerwaard sprak in een persbericht zorgen uit over de Hedelse kerkgemeenschap. "Eén van de initiatiefnemers van de overname in het Nederlands van de Nashville-verklaring is Maarten Klaassen. Hij was van 2006 tot 2011 dominee in de gemeente Hedel. Daarnaast zagen we dat ondertekenaar ds. A. de Lange ingeroosterd staat om te preken in Hedel. Wij maken ons zorgen over de boodschap die de Hedelse kerkgemeenschap wekelijks hoort. Wie worstelt met complexe vraagstukken in het leven of moet verstoppen wie hij of zij in werkelijkheid is, is binnen de eigen gemeenschap veroordeeld. Vanuit onze zorgen komt D66 Bommelerwaard graag in contact met leden of leiders van de kerkgemeenschappen in Hedel en elders in de Bommelerwaard", aldus het bericht. Een bezoekje aan de Hedelse pastorie heeft nog niet tot contact geleid.

D66 Maasdriel-raadslid Tom van Engelen is ambassadeur van Ieder1Gelijk, het Bureau Gelijke Behandeling. Hij stelde in oktober al voor om op Coming Out Day bij het gemeentehuis in Kerkdriel de regenboogvlag uit te hangen, maar dat bleek niet zonder slag of stoot geregeld te kunnen worden. De gemeente bleek zelfs nog niet zo'n vlag te hebben. Eind deze maand bespreekt de lokale politiek een nieuw voorstel, zodat mogelijk dit jaar op 11 oktober de veelkleurige vlag wel wordt uitgestoken.


Janneke Boogaard