• Een buffet kan bij een Indische avond niet ontbreken.
• Een buffet kan bij een Indische avond niet ontbreken. Foto: Lya Cattel

Vijfde voorstelling gepland voor 17 februari

Ricky Risolles trekt weer volle zaal

zaltbommel • Martijn Los, marketingmanager van het Zaltbommelse theater, moet zich af en toe nog in de arm knijpen: gebeurt dit echt? Toch was hij de enige die er vanaf het begin in geloofde. "Ik kende Ricky van zijn acts op pasar malams en had hem gevraagd op te treden bij de voorstelling van Riem de Wolff die we gepland hadden. Maar Riem overleed helaas voor die tijd. Ik vond dat Ricky zelf een avondvullende show moest gaan maken, maar zelf twijfelde hij daar lange tijd over", vertelt Los.

Uiteindelijk durfde hij het aan en kwam hij in november naar De Poorterij, samen met Wieteke van Dort. De drie shows waren ruim van tevoren stijf uitverkocht. Dus kwam er een vierde editie van 'Ya, dat is iets Indisch', afgelopen zaterdag. Het publiek was zo mogelijk nog enthousiaster. "Dat er dit keer enkele prominenten in de zaal zaten en tv-opnamen werden gemaakt, gaf nog een extra lading", geniet Los nog na.

Zo bevond Ernst Jansz (bekend van Doe Maar) zich onder de gasten, net als dj Ruben Fernhout. Bij het buffet dat ook dit keer natuurlijk niet mocht ontbreken, maakte 24kitchen-kok Danny Jansen zijn opwachting. Ze vormden een mooie mix met lokale inbreng van ijssalon Hygge en dj Daffie. Leerlingen van het Koning Willem I-college kregen de gelegenheid geld in te zamelen voor hun goede doel: de slachtoffers van de aardbeving op Sulawesi.

Het zijn dus niet alleen mensen met een directe link naar voormalig Nederlands-Indië die genieten van dit soort theater. Martijn Los lacht: "Voor de Belanda ligt er een verklarende woordenlijst op de stoelen." Zelf is de marketingmanager een halfboed van de tweede generatie. "Ik ben een paar keer in Indonesië geweest, maar was er verder niet zo mee bezig. Dat merk ik ook bij generatiegenoten. Maar Ricky Risolles - zijn echte naam is overigens Jaro Wolff - brengt voor ons het Indische gevoel weer tot leven. Tegelijk houdt hij de Indo's ook een spiegel voor. De combinatie tussen Ricky en Wieteke van Dort werkt heel goed. Ricky blaast je van het podium met zijn snelle grappen, Wieteke is meer senang; rustig.""

Ook filmregisseur Hetty Naaijkens was zaterdag present, maker van de documentaire 'Klanken van oorsprong' over de grote invloed van rockers met een Nederlands-Indische achtergrond op de muziek in ons land. Los ziet kansen: "Het zou mooi zijn als we haar documentaire hier kunnen vertonen met een live gesprek met Hetty Naaijkens zelf."

Voor Zaltbommel als stad heeft de voorstelling ook een goede spin off: juist doordat de gasten uit alle windstreken komen, koppelen ze vaak een rondje door de stad aan hun theaterbezoek. En dan die tv-opnamen: een filmploeg van de KRO schoot beelden voor een serie die die dit najaar op televisie komt. Elke aflevering staat een ander land centraal waarmee Nederland speciale banden heeft. "Hopelijk komt Zaltbommel daar ook weer mooi in the picture."

Het succes van 'Ya, dat is iets Indisch' kent voorlopig nog geen grenzen. Voor 17 februari staat nóg een reprise in De Poorterij gepland. Los kijkt al wat verder vooruit. "We gaan weer richting voorjaar, misschien kunnen we nog een voorstelling combineren met een bescheiden pasar malam op het plein achter het theater", droomt hij hardop. Eerdere plannen voor zo'n Indonesische markt in de Sint Maartenskerk sneuvelden omdat de organisator daar niet genoeg bezoekers kwijt kan. "Maar als we het duidelijk presenteren als een kleiner broertje van de bekende pasar malams, kan het misschien toch wel in Zaltbommel."


Janneke Boogaard