Afbeelding
Foto: 123RF.com

Extra gaswinning Brakel

brakel • Gaswinningsbedrijf Vermilion Energy is van plan de gaswinning onder de dorpen Brakel en Poederoijen in de komende jaren flink uit te breiden. CDA Gelderland en Brabant komen daartegen in het geweer.

De Statenfractie van het CDA in Gelderland wil uitbreiding voorkomen vanwege negatieve effecten op recent aangelegde nieuwe natuur in het Munnikenland, maar ook op infrastructuur en waterwingebieden.

Waar in de afgelopen acht jaar er in totaal voor 148 miljoen kuub aan gas werd gewonnen uit de velden 'Brakel' en 'Brakel-Zuid' wil Vermilion Energy dit tot 2031 uitbreiden naar ongeveer duizend kuub.

Bommelerwaards Statenlid Engelina van Steenbrugge: "De minister is de gaswinning in Groningen aan het afbouwen. Dat kan niet betekenen dat andere gebieden zoals de Bommelerwaard die terugloop moeten gaan opvangen. We moeten naar minder gas, niet naar meer."

Volgens Van Steenbrugge heeft de provincie in de afgelopen jaren tweemaal een negatief advies afgegeven aan het ministerie als het gaat om gaswinning in de Bommelerwaard. "Ik wil weten hoe het dan mogelijk is dat er een vergunning is afgegeven en dat het bedrijf zelfs de mogelijkheid krijgt om zo fors uit te breiden."