'De Heere maakt onderscheid tussen mannelijk en vrouwelijk'

Pamflet doet stof opwaaien in regio

regio • Met het ondertekenen van de Nashville-verklaring spreken honderden voorgangers van behoudende protestantse gemeenten en andere vooraanstaande orthodox-gelovigen zich uit over onder meer homoseksualiteit. Zo stelt het document dat 'God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw' en bovendien dat het in strijd met de Bijbel is 'wanneer mensen zich bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit'. Het geloof zou een 'levensveranderende kracht' geven die volgelingen in staat moet stellen 'om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is'.

Dat laatste was voor dominee P. Verhaar van de hersteld hervormde gemeenten Zuilichem-Brakel en Nieuwaal een belangrijke reden om het pamflet te ondertekenen. "De verklaring is bedoeld als positief getuigenis: er is zegen voor wie de Bijbelse weg wil gaan, juist ook voor degenen die te kampen hebben met homoseksuele gevoelens. Zij hebben pastorale nabijheid nodig." Volgens Verhaar is de verontwaardiging die over het pamflet is ontstaan - de Nashville-verklaring wordt nu zelfs beoordeeld op eventuele strafbaarheid - dan ook niet terecht. "Dit is altijd al ons standpunt geweest, daar is geen discussie over. Het document is bedoeld om een duidelijk geluid te laten horen tegen het postmoderne gevoel dat de mens zelf zijn identiteit bepaalt. De Bijbel vertelt heel helder dat de Heere onderscheid maakt tussen mannelijk en vrouwelijk, zo staat het in Genesis. Hij doet dat voor onze eigen bescherming. Daarin is geen ruimte voor homoseksuele relaties."

Predikant G.J. Wolters van de hervormde gemeente Almkerk is juist 'heel ongelukkig' met de Nashville-verklaring, die is overgewaaid uit Amerika. "Ik vind het stuk zeer onbarmhartig ten opzichte van mensen met een homoseksuele geaardheid. Binnen de kerk moeten we hen juist een veilige plek bieden en hun gevoelens serieus nemen. Zij kunnen er niets aan doen." Almkerk volgt het officiële standpunt van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland): homoseksuele relaties kunnen worden gezegend, maar niet ingezegend zoals een huwelijk. "Daarmee geef je aan dat het een ander soort verbond is. Het huwelijk is bedoeld voor één man en één vrouw", is ook voor Wolters het uitgangspunt. Overigens zijn er ook ondertekenaars van het pamflet binnen de PKN en het evangelisch christendom. Anderzijds zijn er kerken binnen de PKN die helemaal geen onderscheid willen maken tussen heteroseksuele en andere relaties.

Wolters vindt het pamflet naast liefdeloos ook 'heel dom en onverstandig'. "Het werkt polariserend en daarnaast wordt de kerk weer eens onterecht in een hoek gezet."

Ook in de politiek leidt de Nashville-verklaring tot ophef. Met name landelijk SGP-leider Kees van der Staaij ligt onder vuur doordat hij zijn handtekening eronder heeft gezet. De lokale afdelingen Altena en Zaltbommel hebben geen behoefte te reageren.

Op Twitter laten veel mensen hun afschuw blijken. "Een zielige poging om de klok een eeuw terug te draaien door onverdraagzame zielen die wel érg weinig van hun eigen geloof begrijpen", vindt Bas Moerman, inwoner van de Bommelerwaard en homoseksueel. Hij wil er niet te veel woorden aan vuil maken, maar noemt het standpunt wel 'schokkend'. "Die onverdraagzaamheid, en ook nog gesteund door streekgenoten."


Janneke Boogaard & Janneke Kok