'Het is een ervaring voor de rest van je leven'

Gratis buitenlandreis voor jongeren

bommelerwaard • Drie jongeren van 17 tot 21 jaar uit de Bommelerwaard kunnen komende zomer drie weken lang gratis op reis naar een internationaal kamp en gastgezin.

Dat kan dankzij een uitwisselingsprogramma van de Lions, een wereldwijde serviceclub waarin mensen uit de lokale gemeenschap hulp bieden waar dat nodig is. De Lions Bommelerwaard kunnen in totaal tien jongeren voor drie weken laten proeven van een buitenlandse cultuur.

Reiskosten

Normaal gesproken hoeven de deelnemende jongeren slechts alleen hun eigen reiskosten betalen, en wordt de rest verzorgd door de Lionsclub ter plaatse Maar dit jaar wil Lions Bommelerwaard ook voor de drie deelnemers 'met de meest aansprekende motivatie' de reis betalen. Vanuit de hele wereld bezoeken vijfduizend jongeren de Lionskampen die in de hele wereld plaatsvinden: van Canada tot Zuid-Spanje, van Duitsland tot Japan. Ieder jaar komen zo ook tientallen jongeren naar Nederland. In elk kamp zitten per definitie geen deelnemers uit een zelfde land. Je leert er dus ontzettend veel mensen van verschillende nationaliteiten kennen. Na ongeveer tien dagen kamp vertrekken de jongeren naar gastgezinnen.

Ervaring

"Het is een ervaring waar je de rest van je leven iets aan hebt", zegt Arjan van den Oord uit Ammerzoden, actief Lionslid en enthousiast ambassadeur voor de jongerenreizen. "De jongeren spreken onderling Engels met elkaar, dus dat is al leerzaam. Verder leren ze elkaars culturen een beetje kennen en krijgen een bredere kijk op het leven. Maar natuurlijk vooral genieten van wat het land waarin ze verblijven te bieden heeft. "

Alle lagen bevolking

Volgens Van den Oord is deze jongerenreis een heel 'mooie stap naar een zelfstandige toekomst'. Zelf hebben zijn vrouw en hij ook als gastgezin onderdak geboden aan jongeren die in Nederland het programma van drie weken volgden. "Ze komen uit alle lagen van de bevolking", vertelt hij. "Van de hoogste kaste uit India tot een jongen uit een volkswijk in Albanië. Tijdens het verblijf zie je iedereen naar elkaar toe groeien. Achtergrond en status tellen niet, de groep wordt heel hecht. Er ontstaan vriendschappen voor het leven." Jongeren hebben verschillende redenen om mee te doen aan de kampen. "Soms denken ze aan een internationale toekomst, aldus Van den Oord. "Anderen willen gewoon cultuur snuiven of hebben een heel zwaar jaar gehad en willen gewoon drie weken hun zinnen verzetten."

Aanmelden

Aanmelden, mét een uitgebreide schriftelijke motivatie, kan tot uiterlijk 15 januari via e-mail: de.bommelerwaard@lions.nl

Meer informatie over alle uitwisselingsprogramma's staat op de website. Hier staan ook leuke ervaringsverhalen van jongeren die de reis al een keer gemaakt hebben.

q Htttp://youth.lions.nl