Undercover

Onze nieuwe commissaris van de koning heet John Berends. Recentelijk kwam hij als burgemeester van Apeldoorn in het nieuws. Hij ging, verkleed als rocker, zijn eigen stad in. Undercover, met een verborgen camera.

Ik hoop dat hij dat in onze contreien deze week nog gaat doen. Misschien niet als rocker. Dat valt te veel op, hier wonen immers alleen maar nette mensen. Volgens mij kan hij zo wel rondlopen. Wie herkent nou John Berends? En als hij dan stiekem kijkt, hoop ik dat hij wat hoort over de beraadslagingen rond de komende jaarwisseling. Want in veel dorpen in het verschijningsgebied van deze krant woedt een veenbrand: het is er, het komt te voorschijn maar je ziet het nog niet. Wekelijks fiets ik over een beschadigd stuk wegdek in Ophemert. Regelmatig zie ik de roetvlagen in het centrum van Waardenburg, hoor ik de oproerkraaiers schelden tegen brandweermensen in Brakel, om van de andere dorpen nog maar te zwijgen.
Hopelijk ondervindt Berends dan ook wat het in de toekomst gaat worden als mensen hun wijk vuurwerkvrij willen maken. Dat je dan uitgekotst gaat worden, dat ze je lastig zullen vallen, poep op je muren smeren en jou juist extra zullen bestoken. En je huisdieren ook.

Misschien dat Berends dan begrijpt hoe wij hier denken. Dat zou niet gek zijn.

Johan Cahuzak