Afbeelding
Foto:

Komende zomer start breedbandnetwerk

regio • Alle gemeenten in Regio Rivierenland hebben een besluit genomen over de aanleg van breedband. Alleen Buren doet niet mee. De aanleg start waarschijnlijk komende zomer.

Zeven gemeenten in Rivierenland - Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel en de nieuwe gemeente West Betuwe - gaan samen een breedbandnetwerk aanleggen in het buitengebied van Rivierenland. De gemeenteraad van Buren heeft op dinsdag 18 december besloten niet aan het project deel te nemen.

Eerste regio

Hiermee wordt Rivierenland de eerste regio in Nederland waar de overheid zelf een breedbandnetwerk aanlegt om alle inwoners in het buitengebied toegang te geven tot snel internet.

Regionaal portefeuillehouder breedband en Zaltbommels wethouder Kees Zondag: "Voor de inwoners van Buren is dit een belangrijk besluit, maar wij gaan ook met zeven gemeenten gewoon verder." Zondag is verheugd over de afronding van de besluitvormingsprocedure: "Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze regio zo spoedig mogelijk toegang tot snel internet heeft. Ik ben blij dat we nu aan de slag kunnen. We gaan ervoor zorgen dat alle inwoners van het buitengebied aangesloten worden, zonder extra kosten voor de inwoners zelf. Daar mogen we best trots op zijn."

Wat zijn de volgende stappen? Zondag: "De aanbestedingsprocedure is inmiddels al van start gegaan. We hopen in de zomer te kunnen beginnen met de aanleg van het netwerk."

Daarna is het aan internetproviders om hun diensten te leveren. "Wij leggen alleen de kabels aan, de diensten worden geleverd door commerciële partijen. Ons netwerk is honderd procent open, dus alle partijen zijn welkom om over dit netwerk te leveren. We hebben inmiddels al van zowel grote als kleine marktpartijen gehoord dat zij interesse hebben."