Van den Tol wil onder dezelfde partijnaam verder

'We zijn niet over één nacht ijs gegaan'

regio • Van den Tol wil de uitgangspunten van de partij niet naleven, zo laat Burgerstem Altena in een persbericht weten. "Het solistisch optreden en een onoverbrugbaar verschil met de visie en concreet handelen van de lijsttrekker en fractievoorzitter heeft het bestuur van Burgerstem Altena moeten doen besluiten afscheid te nemen van Pauline van den Tol en daarmee de fractie in de gemeenteraad van Altena." Volgens Jeffrey Himpers, de nummer twee en bestuurslid van Burgerstem Altena, is het fout gegaan op het moment dat de partij daadwerkelijk een raadszetel behaalde. "Vooraf hadden we bedacht dat we met alle veertien kandidaten op één zouden staan, maar zodra de zetel binnen was, was het Pauline van den Tol op één." Uitgangspunt van Burgerstem Altena is dat de raadszetel gebruikt zou worden om de stem van de inwoner te laten horen in de gemeenteraad, maar volgens Himpers wilde Van den Tol daar teveel haar eigen draai aan geven. Het was ook de bedoeling dat de raadszetel zou gaan rouleren binnen de partij. "Dat hoort bij de bestuurlijke vernieuwing die wij voorstaan", zegt Himpers. "En daarbij kun je niet te lang aan het pluche blijven plakken. De raadszetel is bovendien voor het burgercollege, daar hoort geen politiek sausje over. Pauline wil wel de realisatie van een burgercollege, maar niet de werkwijze. Uiteindelijk viel er niet meer te praten. Bij dit besluit is het bestuur zeker niet over één nacht ijs gegaan."

Als het aan haarzelf ligt, blijft Pauline van den Tol in de nieuwe gemeenteraad actief onder de naam Burgerstem Altena, de partij waarmee ze in november meedeed aan de verkiezingen. Ze laat in een reactie weten de visie van Burgerstem Altena – de komst van een burgercollege – nog altijd te ondersteunen. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid en word dus raadslid, anders pleeg ik in mijn ogen kiezersbedrog", zegt Van den Tol, die in november bijna 350 stemmen binnen haalde, meer dan iedere andere kandidaat op de kieslijst voor Burgerstem Altena. "En dat komt echt niet doordat ik op plek 1 stond. Mensen hebben bewust op mij als persoon gestemd. Ik heb uitgezocht dat ik de naam Burgerstem Altena gewoon kan blijven voeren." Tussen kerst en oud en nieuw gaat Van den Tol zich met Ada de Graaf-Nederveen en Marijn de Graaf, die volgens haar hebben aangegeven burgerraadslid te willen worden, beraden op hoe het nu verder moet. "Ik weet eerlijk gezegd ook niet precies wat ik hiermee aan moet. Voorlopig zal ik nog wel niet van het bestuur af zijn, maar dat zie ik dan wel. Ik zal wel een hoop blubber over me heen krijgen. Maar hoe meer blubber, hoe strijdvaardiger ik word."

Dat Van den Tol toch de gemeenteraad in wil onder de naam Burgerstem Altena vindt Himpers niet chique. "Dit getuigt niet van respect naar al die mensen die in de aanloop naar de verkiezingen al die inspanningen hebben geleverd. Onder onze naam gekozen worden en dan de boel zo kapen. Het zou netjes zijn als ze onder haar eigen naam door zou gaan." Burgerstem Altena ziet de behaalde zetel nog steeds als bewijs voor het draagvlak voor een burgercollege in Altena. "Daar willen we nog steeds mee aan de slag en we hopen dat we daarin ook de andere politieke partijen mee krijgen. Want we doen dit voor de gehele gemeenteraad, om de band tussen bestuur en inwoners te verbeteren." Himpers zal dinsdag 8 januari inspreken tijdens de eerste cyclus van gemeenteraadsvergaderingen in Altena. "Ik zal daarbij mijn excuses aanbieden en onze vervolgstappen uit de doeken doen."