• Ben de Gier met het boek in het Historisch Museum.
• Ben de Gier met het boek in het Historisch Museum. Foto: Janneke Boogaard

Nieuw boek over geschiedenis van Hedel

'Dit verhaal kwam op mijn pad'

hedel • Een discussie met zijn oom leidde ertoe dat Ben de Gier in de historie van Hedel dook. Het resultaat is een uitgebreid boekwerk waarmee de geboren Hedelnaar een paar maanden geleden aanklopte bij het plaatselijke museum. Bij de Readshop gaat het als warme broodjes over de toonbank, zodat de eerste bescheiden oplage al is aangevuld en er in januari een derde 'druk' volgt.

Door de ligging heeft Hedel heeft een roemruchte geschiedenis, zo blijkt uit het boek, dat een overzicht geeft van de prehistorie via de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de achttiende eeuw en de Tweede Wereldoorlog tot nu. "Als je het dorp nu ziet, is het niet zo boeiend, juist doordat het in vele oorlogen aan de frontlijn lag. In de Tweede Wereldoorlog is het als het ware het stootkussen geweest waardoor bijvoorbeeld Zaltbommel wel nog steeds een historische binnenstad heeft", vertelt De Gier, die zelf na verschillende verhuizingen in Eindhoven is neergestreken.

Hedel ligt ook op de grens van protestants en katholiek gebied, iets wat de schrijver in zijn eigen jeugd nog goed merkte. "De tegenstellingen waren duidelijk aanwezig. Tegelijkertijd zaten mensen samen aan de bar een biertje te drinken. En als het erop aan komt, nemen ze het voor elkaar op. Zo moet het zijn, dat is de kracht van het dorp. Dat wilde ik ook laten zien door dit verhaal op te schrijven."

In het boek staan veel illustraties, waaronder ook tekeningen die De Gier zelf maakte. Als grapje tekende hij af en toe ook zichzelf.

Het bestuur van het Historisch Museum is zeer in zijn nopjes met het boek. Arie van Driel, nota bene oud-klasgenoot van de schrijver, overhandigde De Gier vrijdag een tinnen munt als waardering.

De Gier zelf is vooral blij met de positieve reacties. "Als mensen aanvullingen hebben of fouten ontdekken, hoop ik dat ze het door willen geven. Je vindt overal wel stukjes geschiedenis, maar ik vind het belangrijk om het plaatje zo compleet mogelijk te maken."

Op de cover van het boek staat een plattegrond van de Bommelerwaard, met een stip op de plek waar Hedel ligt. De bedoeling van De Gier was om hierna ook de andere plaatsen in de streek te gaan beschrijven. Of het zover komt is de vraag: deze zomer werd de rasverteller geopereerd aan longkanker. "Ik zei tegen de chirurg: 'Wel zorgen dat ik dit overleef, want ik wil mijn boek afmaken'. Dat is in elk geval gelukt. Verder zeg ik altijd maar: het is zoals het is en het komt zoals het komt. Mijn leven lang laat ik me al leiden door wat er op mijn pad komt. Nu was dat het verhaal over de geschiedenis van Hedel. Hoe het met mijn levensverhaal verder gaat, is afwachten. Daar heb ik rust in."

'Hedel - geschiedenis aan de Maas' is voor 24,95 euro te koop bij de Readshop in Hedel.


Janneke Boogaard