Afbeelding
Foto:

Toch schadevergoeding voor gemeenten

regio • De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen krijgen samen bijna 450.000 euro schadevergoeding van de Staat vanwege de gemaakte kosten na de stroomstoring van 2007, die werd veroorzaakt door een gecrashte helikopter.

De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen procederen al vanaf 2011 tegen de Staat om de schade verhaald te krijgen die eind 2007 werd veroorzaakt toen in de Bommelerwaard een Defensie-helikopter tijdens een oefening tegen een hoogspanningsleiding aanvloog. Circa 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard en de Tielerwaard zaten toen enkele dagen zonder stroom.

De gemeenten hebben behoorlijke kosten gemaakt bij het bestrijden van deze stroomstoring. Meer dan tien jaar na het ongeval betaalt de Staat, daartoe gedwongen door de rechter, alsnog een volgens de gemeenten 'acceptabele' schadevergoeding.

De Staat weigerde in eerste instantie de kosten die zij uit de gemeenschapskas hebben moeten betalen volledig te vergoeden. Er werd een voorstel gedaan wat betekende dat slechts een klein deel, zo'n tien procent van de gemaakte kosten zou worden vergoed. Vanwege de weigering van de Staat om tot volledige vergoeding van de geleden schade over te gaan, hebben de gemeenten verschillende gerechtelijke procedures tegen de Staat aangespannen. Medio 2016 gaf de Hoge Raad het eindoordeel. Dat pakte in het voordeel van de gemeenten uit.

Daarna hebben de gemeenten, om een nieuwe juridische procedure te voorkomen, onderhandeld met de Staat. Uiteindelijk is daar een schadevergoeding uitgekomen, waar alle partijen tevreden mee zijn.

Zaltbommel

De onderlinge verdeling van het schadebedrag is gebaseerd op de hoogte van de geleden schade per gemeente. Geldermalsen krijgt 74.607,97 euro, Lingewaal 77.018,99 euro, Maasdriel 215.485,24 en Neerijnen 82.887,81. De gemeente Zaltbommel besloot een paar jaar geleden om niet mee te doen met de procedures en krijgt daarom niets.