• Egbert Lichtenberg, directeur van MidZuid.
• Egbert Lichtenberg, directeur van MidZuid. Foto: Merel-Pics Photography

MidZuid, werkt voor iedereen

Egbert Lichtenberg is sinds 2007 als directeur eindverantwoordelijk voor het sociaal werkbedrijf MidZuid, voorheen WAVA/!GO. Hij vertelt over het waarom van de nieuwe naam, de nieuwe slogan 'Werkt voor iedereen' en de herpositionering van de organisatie. Egbert Lichtenberg: "Toen ik in 2007 werd gevraagd om het sociaal werkbedrijf te gaan leiden, werd ik verliefd op de doelstellingen van het toenmalige WAVA/!GO. Ik werk graag voor de publieke zaak en voor mensen. Die verliefdheid is overgegaan in een houden van. Onze doelstellingen zijn namelijk onveranderd: mensen helpen groeien in werk. Dat doen we niet alleen, maar met partners, zoals de vier gemeenten in de regio Dongemond, maatschappelijke instellingen en het regionale bedrijfsleven. Wat wél is veranderd, is voor wíe wij ons inzetten. Door de komst van de Participatiewet in 2015 zijn we van binnen veranderd, het verhaal naar buiten klopte niet meer. Het werd tijd om dat aan te passen."

De opdracht is hetzelfde, maar het sociaal werkbedrijf is voor zo veel meer mensen van betekenis, vervolgt Lichtenberg.

"Belangrijke overeenkomst is dat elk van deze mensen een hulpmiddel nodig heeft om de volgende stap naar werk te zetten. Liefst zo regulier mogelijk. Ik geloof oprecht dat betaald werk mensen sociaal en economisch helpt om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Als je het in je hebt om te werken, geeft het zoveel extra's om het daadwerkelijk te kunnen doen. Zo hoef je niet afhankelijk te zijn, maar leef je zelfstandig. Iedereen verdient dat recht: volwaardig meedoen door middel van betaald werk."

Werk voor iedereen

"Toen de bisschop van Breda, Jan Liesen, enkele jaren geleden een werkbezoek aan ons bedrijf bracht, nam hij een bijbel voor ons mee. Hij attendeerde ons op een tekst uit Mattheus 20: 'De werklieden in de wijngaard'. De wijngaardier in dit verhaal van Mattheus beloonde de arbeiders van het elfde uur hetzelfde als de arbeiders van het eerste uur. Of je nu wat met bijbelverhalen hebt of niet, het is een prachtige metafoor voor het werken en belonen naar vermogen. Iedereen krijgt de kans om mee te doen en wordt gelijkwaardig beloond. In ons bedrijf kijken we wat we met begeleiding, coaching en opleiding kunnen doen om mensen in hun kracht te zetten om de stap naar werk te maken. Op zaterdagmiddag 19 januari houden we een open dag zodat geïnteresseerden, zoals familie van medewerkers, vrienden, werkgevers, partners en andere belangstellenden, kunnen ervaren hoe we hier werken. De open dag is ook ter gelegenheid van ons 65-jarig bestaan. Een jubileum dat onze nieuwe toekomst markeert en waarin we naar buiten treden met een nieuwe slogan."

Met die nieuwe slogan klopt het verhaal naar buiten weer met wat binnen gebeurt, legt de directeur uit.

"Met 'Werkt voor iedereen' doen we recht aan de oorsprong van ons bedrijf: de WAVA, Werkbedrijf Arbeid Voor Allen. Tegelijkertijd laten we zien dat we zijn mee gegroeid met onze opdracht. In de afgelopen jaren probeerden we onze extra werkzaamheden voor meerdere doelgroepen te labelen met andere namen zoals Werklink en Entrada. Zeker voor de werkgevers met wie we samenwerken, werd het ondoorzichtig. We hebben nu weer voor één duidelijke naam gekozen: MidZuid. Kort en krachtig, onmogelijk om verkeerd uit te spreken, een naam die richting geeft en vooral trots uitstraalt. Voor mensen die bij ons de eerste stap naar werk zetten, is die trots van belang. Het is fijn als dat de drempel verlaagt, om zich snel bij ons nóg meer thuis te voelen. Als mensen hier eenmaal zijn, het warme bad ervaren, dan voelen zij zich meestal snel op hun gemak als werknemer, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Dit werkveld stond lange tijd onder druk waarbij onze oorspronkelijke doelgroep het zwaar had. We hebben ons de afgelopen jaren met onze partners ingezet voor een stabiel sociaal werkbedrijf. Daar gaan we mee door. Ook het bedrijfsleven heeft baat bij ons stabiele bestaan, onder andere doordat bedrijven een deel van hun activiteiten dicht bij huis door onze mensen kunnen laten doen. Kortom, het werk hier is nog niet af, maar het verhaal naar buiten klopt weer, waarbij de naam behelst dat we ons graag verbinden met anderen in dit werkgebied, van maatschappelijke instelling tot het bedrijfsleven."