• Op een ijskoud sportpark 't Veer ontspon zich zaterdag een vurige topper.
• Op een ijskoud sportpark 't Veer ontspon zich zaterdag een vurige topper. Foto: Lya Cattel

Lijstaanvoerder Brakel sluit sublieme eerste seizoenshelft in stijl af

'We móeten nu voor de titel gaan'

brakel • Een ongekende luxe. Zo mocht het gapende gat van zeven punten in het voordeel van koploper Brakel voorafgaand aan zaterdag met recht worden genoemd. Na een valse start van het seizoen (Brakel verloor de seizoensopener op bezoek bij MVV'58 met 3-2), regen de manschappen van trainer Hans de Jong de overwinningen aaneen. Zeven achtereenvolgende driepunters later staat het vlaggenschip van de vereniging die na dit seizoen ophoudt te bestaan, met de eerste periodetitel in handen.

Die prijs was al een totale verrassing. Kampioenskandidaat Groot-Ammers leek zich immers niet te kunnen verslikken. Toch bewees Lekvogels het hernieuwde Brakel een enorm grote dienst door de ploeg van trainer Ferry van Dijk punten af te snoepen. Na dat kostbare puntenverlies bleek 'Ammers' kwetsbaar. Uit de drie volgende wedstrijden werden slechts vier punten behaald. En dat maakte de onderlinge topper tegen Brakel zaterdag een must-win. Op een ijskoud sportpark 't Veer ontspon zich een vurige topper waar werkelijk alles in zat: kaarten, een weifelachtig acterende leidsman, flitsende counters en zeven doelpunten, waaronder drie van invaller Andor van Andel.

Na ruim negentig minuten rennen, vliegen, jagen, knokken, vallen en opstaan prijkte een 5-2 eindstand op het scorebord. Brakel was er tegen de achtervolger in geslaagd om het gat bovenin de vierde klasse D te vergroten naar tien punten. Wel gebiedt de eerlijkheid trainer De Jong te zeggen dat het lang niet altijd goed was: "Ik denk dat we gewoon op mentaliteit gewonnen hebben. Met vechtlust, knokken. Het voetbal was niet hoogstaand, maar ja, 5-2 winnen; da s ongekend natuurlijk. Het 'kindse' is er bij ons af, het zijn mannen aan het worden en we straffen de fouten van de tegenstander vandaag keihard af. De uitslag is misschien geflatteerd, maar de overwinning is wel terecht. We hebben laten zien dat we de terechte koploper zijn."

Tien punten voorsprong. Een veel comfortabelere marge om de winterstop mee aan te vangen, is haast ondenkbaar. Toch denkt De Jong niet dat de strijd al gestreden is. "Met tien punten voorsprong is het nog niet gespeeld. Maar we kunnen er nu niet meer omheen dat we voor de titel moeten gaan. Ik ben benieuwd hoe we daarmee omgaan. Als we zo blijven voetballen, geef ik ons een goede kans op promotie."

Verliezend trainer Van Dijk wil ondanks de tien punten achterstand nog niet van opgeven weten: "Het is natuurlijk wel een behoorlijk gat. En als Brakel de potjes eruit blijft halen, wordt het heel lastig. Maar Unitas stond vorig jaar ook heel veel punten voor en zij hebben het uiteindelijk ook niet gehaald. We hebben het niet in eigen hand, maar we moeten zorgen dat we bij Brakel in de slipstream blijven. Dan zien we het vanzelf wel", aldus de trainer die vond dat de leidsman in de topper een belangrijke rol voor zich had opgeëist: "Die scheids heeft die vijf ballen er natuurlijk niet ingeschoten, maar ik vind zijn rol wel discutabel. Bij hun eerste goal wordt onze keeper gehinderd, zodat hij niet meer kan uitkomen. Daar moet de scheidsrechter ingrijpen. En bij de 3-2 staat de scheidsrechter op hun zestienmeterlijn. Hij kan nooit zien of die bal wel of niet over de lijn is. Dat was het kantelpunt in de wedstrijd. En dit is ook niet de eerste wedstrijd waarin dit gebeurt."

Het laatste woord voor de winterstop is aan gevierd trainer De Jong. Hij heeft een grote omslag zien plaatsvinden in het anderhalve seizoen waarin hij actief is op sportpark 't Veer: "De jongens zijn echt puur en alleen bezig met presteren en ik denk dat dat in die zestien maanden het grote kantelpunt is in het eerste van Brakel. En ik vind dat we ook steeds slimmer worden. Even blijven liggen, dat soort kleine dingetjes: daar groeien we nu ook in. Voetballend is het allemaal niet top, maar we zijn wel heel degelijk. We zijn heel ver in de ontwikkeling van het elftal. Het doet me heel erg goed om dat te zien."

Martin van Hemert