• 'Somthing Rotten' in 1966 in actie op het podium van het dorpshuis in Hurwenen.
• 'Somthing Rotten' in 1966 in actie op het podium van het dorpshuis in Hurwenen. Foto: aangeleverd

'We zoeken vooral ook nog informatie over bandjes in de dorpen'

Boek over popcultuur Bommelerwaard

bommelerwaard • De popbandjes in de stad Zaltbommel hebben ze redelijk in kaart gebracht. Maar nu hopen de makers van een boek en tentoonstelling over de popcultuur in de Bommelerwaard ook alle informatie te krijgen over bandjes, die actief waren in de dorpen.

Aad Zilverschoon interviewt bandleden over hun muzikale activiteiten in het verleden. Majo Slosser, beheerder van Museum Stadskasteel, verwerkt de teksten. Beheerder Rein van Willigen van de Sint-Maartenskerk controleert en redigeert de teksten. Erik Vos neemt de vormgeving voor zijn rekening. Tien jaar geleden werd de eerste aanzet voor het boek gegeven. "We hebben toen al veel informatie verzameld", vertelt Majo Slosser. "Na een tijdje viel het project stil en nu pakken we het met een paar mensen weer op."

De Bommelerwaard kende vanaf de jaren zestig een levendige muziekcultuur. Jongeren gingen elke zaterdagavond luisteren naar bandjes. "Bijvoorbeeld in 'De Kiet', de kantine van de ijsbaan, waar bandjes ook konden repeteren", zegt Majo. Maar ook jeugdsoos Enterprise in Aalst, Butterfly in Haaften, Turning Point in Kerkwijk, het Zwarte Paard in Velddriel en De Kroon in Kerkdriel waren geliefde plekken. Jongeren uit de hele Bommelerwaard stapten in het weekend op de fiets om hier naar hun favoriete bandjes te komen luisteren.

De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk namen van bandjes en bandleden in het boek vermelden. "We hopen er een soort tijdbalk van te maken", vertelt Aad Zilverschoon, die dit jaar onder andere de tentoonstelling rond Duncan Obreen heeft georganiseerd. De tijdbalk moet starten rond 1960 en door lopen tot ongeveer 2010. Bandjes veranderden nogal eens van samenstelling en van naam, in het schema moet meteen zichtbaar zijn wat die veranderingen waren. Sommige lijntje lopen wel veertig jaar door. Belangrijke informatie vonden Aad en Majo in papieren van het Muziekkollektief, een organisatie die begin jaren tachtig werd opgericht om bandjes te coachen en te faciliteren. Zilverschoon heeft een lijst met namen van bands (zie links op deze pagina) waarover hij graag meer wil weten. "Behind d'n Daik en 'Mamma heeft geen kloten'", lacht hij. "Mooie namen toch."

"En The Blackies Synthesis uit Ammerzoden", vult Majo aan. "We hebben een opname gevonden uit 1971, die is gemaakt door de toenmalige lokale omroep TransMedia. Of The Shouts, in 1965 opgericht in Kerkdriel." Majo en Aad hebben zelf ook lang gespeeld in popbandjes. Met lange haren, spijkerbroeken met wijd uitlopende pijpen en overhemden met puntkragen repeteerden ze en traden ze op op poppodia in de regio. Een flink aantal Bommelerwaardse muzikanten schopte het verder dan de lokale podia. Zoals Henk van den Heuvel, die speelde in The Shuffles met Albert West. Hij is mede-schrijver van de grote hit 'Cha-la-la I need You'.

Met het boek hopen de makers een compleet naslagwerk te maken over de popcultuur in de Bommelerwaard. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor een tentoonstelling. Aad is hierover al in overleg met Ron Cretier van de Poorterij. "Ik stel me voor dat we de tentoonstelling inrichten in de theaterzaal", zegt hij. "Met op het podium een drumstel uit die tijd en andere instrumenten. Misschien kunnen we op een groot scherm de vele foto's projecteren die we gevonden hebben en ook geluidsopnamen laten horen. Hiervoor zullen we wel oude spoelenopnames moeten omzetten naar digitaal."

Maar eerst moeten de bandjes uit de dorpen in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel dus nog in kaart gebracht worden. En alle uitgaanscentra uit het verleden. Een omvangrijke groep. "Ik denk dat het nog wel een jaar, misschien wel twee jaar duurt voordat we alle informatie compleet hebben", zegt Majo. "Maar we moeten wel een beetje opschieten, de bandleden beginnen aardig op leeftijd te raken."

Britta Alink