Afbeelding
Foto:

Bestuur West Betuwe krijgt vorm

west betuwe • De coalitie in West Betuwe gaat waarschijnlijk bestaan uit Dorpsbelangen, CDA, Leefbaar Lokaal Belang, ChristenUnie en GroenLinks. Harry Keereweer wordt waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente.

Harry Keereweer (69 jaar, PvdA) heeft een lange bestuurlijke staat van dienst. Vanaf 2001 was hij lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Van 2003 tot en met 2011 was hij gedeputeerde. Vervolgens was hij meerdere keren waarnemend burgemeester. In West Betuwe wordt hij ook waarnemer, omdat de benoemingsprocedure voor een vaste burgemeester pas in gang kan worden gezet als de nieuwe gemeente per 1 januari 2019 een feit is.

Zaterdag zijn de formatiegesprekken van de vijf partijen van start gegaan met als formateur Marianne Kallen. Deze coalitie steunt op zeventien van de 31 zetels. Opmerkelijk is het ontbreken van 'ervaren' partijen als VVD, PvdA en D66.

De SGP - naast Dorpsbelangen de grote winnaar van de verkiezingen - ontbreekt vanwege het onderwerp koopzondagen. Op advies van Kallen wordt hierover niets opgenomen in het coalitieakkoord.

"Negen van de tien partijen wilden van de zondagopenstelling een vrije kwestie maken, zodat de raad vrij was om hierover een besluit te nemen. De SGP kon daar niet in mee gaan", legt Ed Goossens van Dorpsbelangen uit. Hij noemt het 'heel spijtig' dat de SGP is afgehaakt.

SGP-voorman Lourens van Bruchem is ronduit verdrietig door de uitkomst van de onderhandelingen, maar zag geen andere oplossing. "Ondernemers hebben vanwege ons standpunt over de koopzondag op ons gestemd. Dan kunnen we onze beloftes nu niet breken. Bovendien is dit voor ons een heel principieel onderwerp."