Gemeenten geven uitleg bij opmerkingen van burgerpanel

Dijken en rotondes punt van zorg

bommelerwaard • "Ik ben een paar keer gered door mijn goede fietsrem", verzucht een deelnemer aan het panel. Bijna de helft van de 244 leden die vragen over fietsveiligheid beantwoordden, ervaart minstens één keer per maand een onveilige situatie.

Bijna tachtig procent kan één of meer gevaarlijke plekken of routes aanwijzen. Rotondes en dijken komen het meest voor in de opmerkingen. Bij veel dijken is daar weinig aan te doen, constateert een verkeersspecialist van de gemeente Zaltbommel: die zijn gezien hun ligging moeilijk aan te passen. De gemeente Maasdriel vult aan: "Bij onderhoudswerkzaamheden proberen we wel verbeteringen door te voeren zoals markeringen op het asfalt en het terugbrengen van de maximumsnelheid."

Specifiek wordt de kruising van de Meidijk met de provinciale Van Heemstraweg in Zuilichem veel genoemd als gevaarlijk punt voor fietsers. "Hier wordt momenteel middels handhaving op het vrachtwagenverbod al volop aandacht aan besteed. Op langere termijn staat hier een rotonde gepland, ook voor de bereikbaarheid van de glastuinbouw", meldt de gemeente Zaltbommel.

Bij rotondes zorgt de voorrangssituatie voor verwarring, vinden panelleden. Een verkeersspecialist van de gemeente Zaltbommel legt uit: "Wij sluiten zoveel mogelijk aan bij de landelijke richtlijnen voor rotondes. Dat betekent: binnen de bebouwde kom hebben fietsers voorrang, buiten de bebouwde kom niet. Dat is ook de reden dat de schaapjesrotonde laatst is aangepast, deze ligt binnen de bebouwde kom en nu hebben fietsers daar voorrang. We konden dit tegelijk met onderhoudswerkzaamheden aanpassen."

Dat aanpassingen zoveel mogelijk worden gecombineerd met onderhoud heeft een logische reden: de kosten. Vooral bij vrijliggende fietspaden - een veel geuite wens - zijn die hoog. De woordvoerder van Maasdriel licht toe: "Een standaard vrijliggend fietspad in twee richtingen is minimaal 3,0 meter breed. Aan beide zijden is ook een berm nodig. Die totale ruimte is meestal niet direct beschikbaar. Het aankopen van gronden, het verleggen van watergangen et cetera is ingrijpend en kostbaar, als het al mogelijk is. Heel grof kunnen we stellen dat één kilometer vrijliggend fietspad zo'n één miljoen euro kost."

De oversteek van de Van Heemstraweg ter hoogte van de H.C. de Jonghweg in Rossum is ook een zorgenkindje. Vorige maand raakte daar nog een fietser ernstig gewond. "Het kruispunt voldoet voor wat betreft inrichting, bebording en markering. De wegenstructuur is echter niet duidelijk. Het gevaar van deze oversteek wordt onderkend", aldus gemeente Maasdrie, die hierover overleg heeft met de provincie. "Er zijn nog geen beslissingen genomen over verbeteringen."

In Zaltbommel worden de rotonde bij het station en, een stukje richting stad, de Koningin Wilhelminaweg net voorbij het A2-viaduct genoemd als gevaarlijke punten. De gemeente Zaltbommel denkt dat hier vooral de drukte parten speelt, waarbij het gedrag van de verkeersdeelnemers mede bepalend is. Panelleden zien dat ook. De meest gegeven tip ter verbetering van de fietsveiligheid is fietsers opvoeden (54 procent). Daarna volgt een andere inrichting van wegen (48 procent) en daarna (37 procent) automobilisten wijzen op gevaarlijk gedrag.