.• Jasper Gouda Quint (links) was met drie goals de grote man aan Brakel-zijde.
.• Jasper Gouda Quint (links) was met drie goals de grote man aan Brakel-zijde. Foto: Lya Cattel

Brakel boekt in Well met speels gemak tiende opeenvolgende zege

''Quint' was vandaag niet te stoppen'

well • Een groot aantal toeschouwers had zaterdag de weg gevonden naar een winderig sportpark De Hoef. De derby Well-Brakel is altijd een aantrekkelijk affiche, maar dat dit tevens de confrontatie tussen de lijstaanvoerder en de nummer twaalf in de vierde klasse D was, maakte de wedstrijd des te unieker. Waar Well-trainer Edwin van de Braak vooraf nog mocht hopen op een stunt tegen de koploper, kon die verwachting na zeventien minuten voetbal de prullenbak in. Jasper Gouda Quint werd ingespeeld door Sten Pijlman, ontworstelde zich van de Well-defensie en rondde koeltjes af door de bal door de benen van doelman Leon Pigmans binnen te schieten. Het was de eerste grote kans voor Brakel, maar met clubtopscorer Gouda Quint in de gelederen, beschikt de ploeg van trainer Hans de Jong over een afmaker pur sang.

De Brakel-supporters vroegen zich na de openingstreffer hardop af of Nivo-spits Willem Looijen nog geblesseerd was. Logisch, aangezien Gouda Quint dan goede zaken kon doen in het topscorersklassement van de Bommelerwaard. En dat gebeurde. De balvaste spits dreef Well tot wanhoop door in het zestienmetergebied de gehele verdedigingslinie in de luren te leggen. Die actie verdiende een beter lot dan het krachteloze schot dat voorlangs ging. Vlak voor rust kwam die verdiende tweede goal er alsnog. Gouda Quint bediende vanuit het middenveld Pijlman, die John van Balen diep stuurde. Van Balen stuitte nog op de voet van Pigmans, maar in de rebound was Gouda Quint er als de kippen bij om kinderlijk eenvoudig te profiteren.

In de tweede helft nam Brakel, bewust of onbewust, gas terug. Well mocht wat meer meevoetballen, zonder dat dat overigens tot een kansrijke situatie voor het doel van Christian van der Zalm leidde. Waar Gouda Quint in twee instanties nog knap van scoren werd gehouden door de 42-jarige Pigmans, was het vijf minuten voor tijd wel raak. De Well-doelman verkeek zich op een slap schot van Gouda Quint, wat de 0-3 betekende. Met zijn vijftiende doelpunt van het seizoen, benadrukte hij zijn uitstekende vorm. Dat zag ook verliezend trainer Van de Braak: "Je weet dat het moeilijk wordt vandaag, maar we hebben helemaal niks afgedwongen. Ik vond het geen derby. Het was matig. Gezapig. Ik vond er niks aan. En ik vond Brakel ook nog niet eens zo fantastisch goed, alleen 'Quint' was vandaag niet te stoppen. Uiteindelijk heeft hij drie verschillende directe tegenstanders tegen gehad en tegen iedereen gescoord. Dat maakte het verschil vandaag. Iedereen heeft een kans gehad om Quint te verdedigen. En het lukte ze niet. Punt."

Ondertussen heerste er de nodige hilariteit in de kleedkamer van Brakel. Na tien opeenvolgende zeges is de sfeer opperbest en dat leidde tot een zeldzaam tafereel; een trainer die de schoenen van zijn spelers poetst. Dat deed De Jong overigens met veel genoegen: "Ik had dinsdag gezegd dat als de jongens tien keer op rij zouden winnen, ik hun schoenen zou poetsen. Dus ja, dan moet je dat nakomen', aldus de Brakel-trainer glimlachend, die vond dat zijn spits zich, zoals gewoonlijk in een derby, weer van zijn beste kant liet zien: "Je weet dat Jasper er in de derby's altijd staat. Hij is niet voor niks onze topscorer, maar hij rendeert wel omdat de rest voor hem werkt. Dat Jasper nu kan uitblinken is mooi. Hij zorgt er steeds voor dat we vroeg op voorsprong komen. Hij hoeft zich alleen te concentreren op het doelpunten maken en lastig zijn voor de tegenstander. En dat doet hij uitstekend."

Aangezien achtervolger Groot-Ammers zaterdag verrassend punten liet liggen tegen Noordeloos, is het gat naar Brakel opgelopen naar zeven punten. Zaterdag komt de nummer twee naar 't Veer, om een poging te doen de titelrace weer open te breken. De Jong weet zich dan ook gewaarschuwd: "Het is niet dat we met zenuwen daar naartoe leven, maar het is wel heel lekker dat we door vandaag zeven punten voor staan. De druk ligt volledig bij 'Ammers'. Zij moeten bij ons gaan winnen. En wij gaan gewoon spelen zoals we altijd doen."

Martin van Hemert