Van de makers van 'De kinderen van Juf Kiet'

'Rechten van de Mens' in Pand 9

zaltbommel • De reeks filmische portretten van gebruikers van Pand 9 is gemaakt naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De liefdevol gemaakte portretten hebben vijf Rechten van de Mens als basis. En tegelijkertijd krijgt de kijker een mooi beeld van de gebruikers van de voormalige technische school aan de Van Heemstraweg. "Ik ben er ontzettend blij mee", zegt huismeester Angela de Weert, door de makers 'moeder van Pand 9' genoemd. Afgelopen maandagavond werden de vijf filmpjes achter elkaar vertoond in de zaal van de evangelische gemeenschap. "De portretten laten zien hoe belangrijk dit gebouw is voor Zaltbommel." De regisseurs zijn Misja Pekel en het echtpaar Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, die ook de veel geprezen documentaire 'De kinderen van Juf Kiet' hebben gemaakt.

De eerste aflevering gaat over de 19-jarige Juanita. In de korte film vertelt ze over haar leven, waarin de echtscheiding van haar ouders een belangrijke rol heeft gespeeld. In de wasserette doet ze meer dan alleen werken, want ze kan er ook haar verhaal kwijt en leerde er te praten over haar situatie. Vroeger moest ze er niet aan denken om zelf ooit kinderen te krijgen, maar nu ze al een paar jaar gelukkig is samen met haar moeder en stiefvader zegt ze: "Ik hoop ooit een gezonde relatie te hebben en zelf kinderen op te kunnen voeden." Iedereen heeft Recht op een Gezinsleven.

De 86-jarige Marjon uit Zaltbommel werkt elke dag in kringloopwinkel De Spullewaard, want 'thuis zitten en naar buiten kijken, is bepaald niet nuttig.' Marjon wil graag 'iets betekenen' voor de maatschappij, al krijgt ze soms in de winkel wel te maken met 'rare snuiters'. "Dan passen ze kleding in het pashokje en laten ze hun vuile onderbroek achter", vertelt ze. Met veel plezier doet ze elke dag haar werk, maar ze hoeft haar collega's thuis niet te zien. "Ik heb gewoon niet zo'n behoefte aan mensen over de vloer." Iedereen heeft Recht op Privacy.

Ron, 'de weerman', bezoekt regelmatig de sociale werkplaats. Daar kan hij zijn collega's vertellen over de laatste weersverwachtingen en maakt hij ondertussen puzzels. Die puzzels zijn voor de kringloopwinkel, de complete gaan de winkel in, de niet-complete verdwijnen in het afval. 's Avonds heeft Ron gezelschap van zijn knuffelbeesten; olifanten. Dat is fijn, want hij maakt zich wel eens zorgen over de klimaatverandering. "Ik hoop dat orkanen hier weg blijven en dat we nooit meer hoeven te evacueren." Iedereen heeft Recht of Veiligheid.

De kleine Pip is pas 11 jaar en woont nog maar een jaar in Zaltbommel. Daarvoor woonde ze in Singapore. Haar ouders zijn gescheiden, haar vader is ziek. "Hij heeft een best wel grote ziekte", zegt ze in het filmpje. Tijdens de tekenlessen bij Sonja de Jongh in Kunstlokaal 103 kan ze haar zorgen even vergeten. Bilal is gevlucht uit Syrië, waar hij 25 jaar als kleermaker heeft gewerkt. In het naaiatelier doet hij vrijwilligerswerk en maakt hij van de echte Oeteldonkse uniformjasjes nóg mooiere exemplaren. Hij hoopt hier betaald werk te vinden, misschien wel een eigen winkel te openen. Iedereen heeft Recht op Werk naar Keuze.

De serie 'Vrij Land' is deze week elke avond na Nieuwsuur te zien op NPO2 om 22:45 uur. Ook zijn ze te zien op Uitzending gemist en de website van HUMAN.

Britta Alink

q www.human.nl