Afbeelding
Foto: aangeleverd

Ondergrondse containers per 1 juli

regio • Avri heeft de nieuwe datum bekendgemaakt waarop het 'omgekeerd inzamelen' ingaat: 1 juli 2019. Een paar weken geleden werd bekend dat de geplande start op 1 januari niet haalbaar was.

Tot 1 juli blijven de grijze containers in gebruik die Avri één keer per maand leegt. Daarna wordt die kliko gebruikt voor plastic en drinkpakken en moeten mensen hun restafval naar een ondergrondse container brengen. Eigenlijk zou de nieuwe manier van inzamelen op 1 januari starten. Dat gaat niet vanwege kabels en leidingen die in de weg liggen en verzoeken voor extra containers; inmiddels zijn dat er zeventig in de tien gemeenten.

Joost Reus, voorzitter van het algemeen bestuur van Avri: "We nemen nu extra tijd om alles klaar te maken. Januari en februari zijn risicomaanden omdat het kan gaan vriezen. Ook houden wij rekening met kwelwater. De aannemer onderzoekt bij elke containerplek de exacte ligging van kabels en leidingen om te voorkomen dat deze tijdens het graafwerk worden beschadigd."

Onder andere in de gemeenteraad van Maasdriel wordt al langer gemopperd over Avri, met name over de gebrekkige communicatie. De verantwoordelijk wethouders van onder meer Maasdriel, Lingewaal en Neerijnen 'dreigden' in een brief aan het dagelijks bestuur van Avri met een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken.