Afbeelding
Foto: Rob Reis

De Lord of Zuylichem en een Romeinse brug

De Zuilichemse bodem ligt bezaaid met geschiedenis. Zo werden in 1997 de resten gevonden van het eeuwen oude kasteel van Zuilichem, dat in 1866 was gesloopt. Dat kasteel was omstreeks 1300 gebouwd en werd in 1630 door de familie Pieck verkocht aan niemand minder dan Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van stadhouder prins Frederik Hendrik. Niet dat Huygens veel op zijn kasteel in Zuilichem te vinden was, maar het bezit van een oud kasteel met bijbehorende heerlijkheid bezorgde hem de prestigieuze titel 'heer van Zuilichem', waarmee hij in Den Haag, waar hij woonde en werkte, veel indruk maakte.

Zelfs nu nog in Londen, waar in de National Gallery een wereldberoemd schilderij uit 1627 te zien is met daarop Constantijn Huygens en zijn assistent, wordt nadrukkelijk vermeld dat het om de 'Lord of Zuylichem' gaat. Huygens zal het kasteel van Zuilichem vooral in de zomermaanden hebben bewoond, en er met zijn gezin zijn vrije tijd hebben doorgebracht. Ongetwijfeld zal het multitalent Huygens er delen van zijn muziekstukken hebben gecomponeerd, of er gedichten hebben geschreven en er met vrienden hebben gediscussieerd over wetenschap.

Wat Huygens niet wist, was dat er niet ver van zijn kasteel resten verborgen lagen van een brug uit de Romeinse tijd. Die resten werden namelijk pas ontdekt in 1895, toen de directeur van de steenfabriek in de uiterwaarden op zware houten palen stuitte. Al snel werd de vergelijking gemaakt met een zogeheten jukkenbrug, zoals beschreven in het boek De Bello Gallico, geschreven door Julius Ceasar. In dat boek schrijft Caesar over zijn verblijf in de Lage Landen.

Was Zuilichem dan zo'n belangrijk knooppunt in het Romeinse Rijk? Misschien wel. Archeologen zijn bezig om dat uit te zoeken.