• Stichting Fiep Paviljoen presenteerde de plannen voor het paviljoen donderdagavond voorafgaand aan de carrouselvergadering.
• Stichting Fiep Paviljoen presenteerde de plannen voor het paviljoen donderdagavond voorafgaand aan de carrouselvergadering. Foto: Britta Alink

Ook ruimte voor werk van andere illustratoren

Plannen voor een 'Huis van Illustratie'

zaltbommel • Het toekomstige Fiep Paviljoen in Zaltbommel wordt meer dan een overzichtsruimte met de leuke tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat of Otje. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het paviljoen een 'Huis van Illustratie', waar illustraties in de breedste zin van het woord te zien zullen zijn.

Centraal staat natuurlijk het werk van de in Zaltbommel geboren en getogen Fiep Westendorp (1916-2004). Op dit moment is de Statenzaal van Museum Stadskasteel in de Nonnenstraat helemaal ingericht met werk van Fiep. In het historische gebouw is ook de werkkamer van de illustratrice te zien. Stichting Fiep Paviljoen wil het werk van Fiep meer ruimte geven, veel meer ruimte. "Bovendien willen we er een tentoonstellingsruimte van maken", aldus voorzitter Koos de Looff tijdens een presentatie aan de carrouselvergadering afgelopen donderdagavond in het oude stadhuis. "In die ruimte, die kunsthal, komen exposities van diverse illustraties. Het kan een 'Huis van Illustratie' worden."

Het gebouw zou 1600 vierkante meter groot moeten worden, waarvan de helft bedoeld voor expositie. Het werk van Fiep krijgt volop aandacht. Daarnaast is er ruimte voor exposities van werk van andere illustratoren zoals Anton Pieck (De Efteling) , Rien Poortvliet (Kabouters) of Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen). Ook werk van buitenlandse tekenaars is welkom, zoals E.H. Shepard (Winnie the Pooh) of Beatrix Potter (Peter Rabbit).

De stichting mikt op 15.000 bezoekers per expositie, zo'n 40.000 mensen in totaal per jaar. Voor de bouw van het paviljoen is 3,2 miljoen euro nodig. De gemeente Zaltbommel heeft op dit moment 500.000 euro gereserveerd voor het project. De rest van het geld hopen de initiatiefnemers te werven bij het ministerie van OCW, de provincie, private fondsen zoals het Prins Bernhardfonds of de Bank Giroloterij, bij het bedrijfsleven en particulieren.

De Fiep Foundation, die de nalatenschap van Fiep Westendorp bewaakt en levend houdt, is nauw betrokken bij de plannen. Gioia Smid van de Foundation, die door Fiep zelf is aangesteld om haar werk te bewaken, maakt deel uit van de Raad van Toezicht van het Bommelse paviljoen.Smid was donderdagavond bij de carrouselvergadering om de plannen toe te lichten. Zij kon melden dat Hedy d'Ancona, de voorzitter van de Fiep Foundation, heeft toegezegd om lid te worden van het Comité van Aanbeveling voor het Fiep Paviljoen. Ook oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum heeft toegezegd in het Comité plaats te nemen.

In mei volgend jaar valt de definitieve beslissing over de komst van het paviljoen. Die beslissing is volgens wethouder Willem Posthouwer wel afhankelijk van de ontwikkeling van het hele gebied Bossche Poort. "Als college hebben we er nog geen definitief oordeel over", zei hij donderdagavond. "We zijn nog met andere partijen in gesprek, onder andere met WoonLinie."

Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste paal in 2021 de grond in.

Britta Alink