Afbeelding
Foto:

Politie: 'Meld overlast vuurwerk'

Politie: 'Meld overlast vuurwerk'

bommelerwaard • Politie Bommelerwaard heeft op facebook een oproep gedaan om overlast van vuurwerk te melden. Volgens de politie komen er nu al weer meldingen binnen over vuurwerk. "Het is natuurlijk nog lang niet toegestaan om dit af te steken", schrijft de politie. "Vele inwoners, maar ook dieren hebben last van de knallen. Wij willen u vragen om geen vuurwerk af te steken buiten de toegestane tijden. Wij zullen verbaliseren als we dit constateren." Inwoners van de Bommelerwaard die last hebben van vuurwerk kunnen bellen met: 0900-8844. Anoniem melden kan ook, bijvoorbeeld over opslag van illegaal vuurwerk of over iemand die veel afsteekt: 0800-7000. Anoniem melden kan ook via internet op Meld Misdaad Anoniem.


Feestelijke finish zonnepanelen

rivierenland • De Kernen heeft in 35 dorpen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen, West Maas en Waal en Druten en Wijchen in totaal op zo'n 3400 sociale huurwoningen zonnepanelen gelegd. De corporatie vierde de feestelijk finish van deze 'duurzaamheidstrein' vorige week in Wamel samen met huurders, Bewonersraad en wethouders, waaronder de wethouders Gijs van Leeuwen en Erik van Hoften van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Zo'n 75 procent van de huurders van De Kernen ervaart de voordelen van zonne-energie. Dit levert een forse besparing op. In de portemonnee scheelt het 3400 huurders met zonnepanelen gezamenlijk circa een miljoen euro per jaar op de stroomrekening en het scheelt drie miljoen kg Co2 uitstoot per jaar.

De Kernen heeft twee projecten uitgevoerd. Eén van 3000 woningen binnen drie jaar tijd. En één project in 2014-2015 waarbij op 420 woningen met behulp van de Gelderse Impulsgelden zonnepanelen zijn gelegd. Dit eerste project is aanleiding geweest nog meer te willen doen voor meer huurders. Zo'n 75% van de 4500 huurders van De Kernen profiteert nu van zonne-energie, zonder daarvoor zelf een investering te hoeven doen. De Bewonersraad van De Kernen is vanaf het begin betrokken geweest bij dit ambitieuze project. Samen met de Bewonersraad is besloten tot een eenmalige verhoging van de huur met 1 procent in 2014. In combinatie met investeringen vanuit De Kernen, was het toen mogelijk het project te realiseren op deze grote schaal,

Ton de Vree, wethouder gemeente West Maas en Waal, Gijs van Leeuwen, wethouder gemeente Zaltbommel, André Springveld, wethouder gemeente Druten en Erik van Hoften, wethouder gemeente Maasdriel, waren bij de finish aanwezig. Zij spraken unaniem uit dat De Kernen een uitzonderlijk verschil maakt in het Rivierengebied. Landelijk heeft gemiddeld 3 à 4 procent van de huishoudens zonnepanelen tegen 75 procent van de huurders van De Kernen. Hiermee vult De Kernen de ambitie in op het gebied van duurzaamheid en zet samen met de gemeenten vervolgstappen, onder meer met projecten om huurwoningen betaalbaar duurzaam te maken. Deze kennis gaat helpen bij andere woningen in de gemeenten. De Kernen werkt actief mee aan het uitvoeren van de duurzaamheidsambities, aldus de wethouders.

Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: "Wij zijn er voor mensen met een smalle beurs. Energielasten maken een groot deel uit van de woonlasten. Als corporatie willen we woonlasten laag houden."