Afbeelding
Foto: 123RF.com

VVD in de bres voor marktkooplui

maasdriel • Het is VVD Maasdriel een doorn in het oog dat marktkooplui hun standplaats makkelijk kunnen kwijtraken door het systeem van loting.

Hans van der Zalm nam het woensdag specifiek op voor een visboer die het onderspit dolf bij de loting. "Het gerucht gaat dat de concurrent onder zeven of acht verschillende namen had ingeschreven voor de loting, terwijl de eigenaar van de viskraam die er tot nu toe staat netjes alleen onder zijn eigen naam heeft meegedaan. Dat is niet eerlijk", vindt Van der Zalm, die het college erop wees dat ondernemers op deze manier wel erg weinig toekomstzekerheid hebben. "De betreffende visboer heeft net een nieuwe kraam gekocht, een flinke investering."

Wethouder Jan-Hein de Vreede is op de hoogte van het probleem, maar kan er niet veel aan doen. "De gemeente kijkt bij de loting alleen of de inschrijvers een Kamer van Koophandel-nummer hebben. Of achter die nummers meerdere bedrijven van één persoon of familie zitten, kunnen we niet zien. Het is duidelijk dat de concurrentie in deze sector is toegenomen. Veel mensen zijn actief op zoek naar een standplaats en ze worden daar blijkbaar steeds inventiever in."

Van der Zalm hoopt dat de gemeente voortaan checkt of de standplaats daadwerkelijk wordt ingenomen door het bedrijf met het KvK-nummer dat de loting won. "En niet door een broer of neef."

De VVD had eerder al schriftelijke vragen gesteld aan het college over de manier waarop standplaatsen worden toegewezen. Het college heeft toen uitgelegd dat dit niet op een andere manier kan vanwege Europese regelgeving.