Trekpontje Zandmeren twee keer zo duur

maasdriel • Een trekpontje met bijbehorende steigers in de Zandmeren gaat 280.000 euro kosten. Eerder werd uitgegaan van 140.000 euro.

Met name de loopsteigers vallen veel duurder uit dan geraamd, doordat ze langer moeten worden dan gedacht. Daarnaast speelt de aangetrokken economie Maasdriel parten. Zowel materialen als arbeid zijn veel duurder dan twee jaar geleden, toen het plan werd gelanceerd.

De politieke partijen zijn flink geschrokken van de bedragen. Ze gaan overleggen met hun achterban of ze het extra geld ervoor over hebben.

Waarschijnlijk gaat het extra bedrag er wel komen. Het pontje zelf is namelijk al aangeschaft; in totaal is er al 70.000 euro uitgegeven aan het project. Daarnaast zijn de fracties het met het college eens dat het pontje een belangrijke meerwaarde heeft voor De Zandmeren. Niet alleen voor de ondernemers, die overigens jaarlijks 150.000 euro pacht aan de gemeente betalen en bezig zijn extra activiteiten van de grond te tillen. Maar ook om invulling te geven aan de ambitie van de gemeente zelf om meer recreanten te trekken.

De partijen willen wel zekerheid dat dit de laatste keer wordt dat het budget moet worden verhoogd. Wethouder Jan-Hein de Vreede: "Zekerheid kan ik pas geven als we de aanbesteding hebben doorlopen, maar we hebben nu extra goed gekeken naar de bedragen. Het plan is nu technisch goed doorgerekend en er is een post onvoorzien opgenomen. Dus ik verwacht echt dat we niet meer voor vervelende verrassingen komen te staan."

De aanleg van de steigers duurt ongeveer drie maanden. In overleg met de ondernemers wordt er nu op aangestuurd het pontje in mei gebruiksklaar te hebben. "Daarmee is de druk enigszins van de ketel, waardoor de prijs misschien nog wat kan zakken", hoopte de wethouder. Wel loopt het project daarmee in totaal een jaar vertraging op.

Met het trekpontje kunnen wandelaars in de toekomst een rondje lopen in plaats van dezelfde weg terug te nemen.


Janneke Boogaard