Avri schuift met ophalen oud papier

maasdriel • Op drie plekken in de gemeente Maasdriel wordt het oud papier in 2019 niet meer op vrijdagavond en zaterdag opgehaald, maar op vrijdag overdag. De verenigingen die met het ophalen hun kas bijvullen, voorzien problemen omdat er doordeweeks overdag veel minder vrijwilligers beschikbaar zijn.
Volgens Avri, verantwoordelijk voor het inzamelen van het papier met de verenigingen, komt de wijziging doordat er twee onderaannemers zijn 'weggevallen'. Avri gaat in de betreffende wijken nu zelf papierwagens inzetten. Het gaat om drie van de 23 Bommelerwaardse routes, alledrie in Maasdriel. Ook in de gemeente West Maas en Waal geldt dit voor een aantal wijken. Welke precies heeft Avri niet bekendgemaakt. "In de planning is het helaas niet mogelijk het huidige ophaalmoment aan te houden", geeft een woordvoerder desgevraagd aan.
In Maasdriel stelde CDA-raadslid Robert Dekkers schriftelijke vragen aan het college over de kwestie. "In augustus zijn tussen Avri en de verenigingen afspraken gemaakt voor 2019. Half november zijn de clubs op de hoogte gebracht van de wijziging. Zij zien zich nu geconfronteerd met het probleem dat er nauwelijks of zelfs geen vrijwilligers beschikbaar zijn op vrijdag overdag", schrijft Dekkers. Hij maakt zich zorgen, want het ophalen van oud papier is van oudsher een belangrijke inkomstenbron. "De zelfredzaamheid van verenigingen heeft de gemeente Maasdriel altijd toegejuicht. Die komt nu in gevaar door beslissingen waar zij geen directe invloed op hebben." De woordvoerder van Avri laat desgevraagd weten: "Voor de verenigingen die echt geen vrijwilligers kunnen leveren op de aangepaste dagen, verandert er komend jaar niets. Zij behouden hun recht op een financiële vergoeding."
Dekkers wil dat het college uitzoekt waarom Avri de samenwerking met onderaannemers is gestopt, of de verenigingen betrokken zijn bij de besluitvorming en of de financiële vergoeding ook na 2019 blijft bestaan, ook als het de clubs niet zou lukken om als tegenprestatie te helpen bij het ophalen van het oud papier. "En wat zijn in dat geval de financiële consequenties voor de Avri?"


PvdA/GL timmert digitaal aan de weg

bommelerwaard • Na Maasdriel brengt nu ook de Zaltbommelse fractie van PvdA/GroenLinks een digitale nieuwsbrief uit. In Maasdriel begon Kees van Drunen in 2010 met het maken van 'De Goede Raad' na elke raadscyclus in Maasdriel. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen is GroenLinks samengegaan met de PvdA en is één gezamenlijke Bommelerwaardse website. Daarop is sinds kort een archief te vinden met alle nieuwsbrieven sinds 2015. "We vinden het belangrijk om regelmatig verslag te doen, keuzes toe te lichten en wat kijkjes achter de raadschermen te geven. Niet alleen voor de nauw betrokkenen maar ook voor de veel bredere achterban", zegt fractie-assistent Jacomien Steennis. In Maasdriel zijn er 65 e-mailabonnees en in Zaltbommel ruim tachtig. Via Facebook en Twitter wordt het bereik zo ongeveer verdubbeld. Wens voor de toekomst is om de nieuwsbrieven professioneler en interactiever te maken. Via Facebook heeft PvdA/GroenLinks al veel direct contact met inwoners over wat er leeft. "We zijn daarin een stuk actiever dan de meeste andere partijen in de Bommelerwaard", stelt Steennis. Inschrijven voor de nieuwsbrieven kan via de site door te klikken op de betreffende gemeentenaam:

q pvdagroenlinks-bommelerwaard.nl