Honderd activiteiten van juni t/m september 2019

Cultuurfestival moet gaan 'verbinden'

bommelerwaard • Openluchtfilmvertoningen, dansvoorstellingen, een theaterwandeling, tentoonstellingen en concerten op bijzondere locaties. Dat zijn enkele activiteiten, die volgend jaar tussen 1 juni en 14 september in de Bommelerwaard samengebracht worden in het Cultuurfestival Bommelerwaard.

Ook komen er een scholenproject en zijn er speciale fietsroutes en wandeltochten. 'Verbinden'. Daar draait het allemaal om in dit festival. Want iedereen in de Bommelerwaard, alle inwoners van alle kernen worden er bij betrokken. Het programma kent drie pijlers. Er zijn activiteiten die speciaal worden ontwikkeld zoals het kunstproject 'Between' in de Sint-Maartenskerk en de theaterwandeling 'Bommel in de Waard'. Daarnaast zijn er activiteiten die al langer in de streek plaatsvinden, maar nu een uitgebreide versie krijgen zoals Kunst, Kiezel en Klei en Pracht in de Gracht. Tot slot zijn er reguliere activiteiten die meegaan onder de paraplu van het festival zoals de muziekfestivals Peace in het Park en Lekker aan de Waal. Verenigingen, musici of kunstenaars die zelf iets organiseren en zich willen aansluiten, zijn nog van harte welkom.

"Er gebeurt in de Bommelerwaard zoveel op het gebied van kunst en cultuur en we hebben ook zo'n prachtige natuur", zegt voorzitter Hans de Wit van het festival. Door die meer met elkaar te verbinden, hopen we dat ook inwoners en verenigingen elkaar meer vinden. Het is mooi meegenomen als we zo ook de Bommelerwaard meer op de kaart zetten." Veertien sponsors ondersteunen het initiatief tot nu toe (Hitachi, Rabobank, Petrol Sign, Van Voorden Stichting, Mijn KaasKoe, Veiling Zaltbommel, Jac van den Oord, Albert Heijn, Rijswaard, Lensen, Sachem, het Binnenstadsfonds en de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel).

Op de deze week gelanceerde website wordt al een tipje van de sluier opgelicht. Bijzonder is onder andere het project van Maria van Gerwen en andere kunstenaars, die performances gaan organiseren in de Sint-Maartenskerk. Ook de theaterwandeling door de binnenstad van Zaltbommel wordt iets bijzonders, gebaseerd op de verhalen van Marten Toonder. De deelnemers komen langs de mooiste plekken en krijgen onderweg tien tot twaalf korte voorstellingen te zien. Verder staat een 'Poëtische en Dansante Koorproductie' op de planning en krijgen drie kunstenaars woon- en werkruimte tot hun beschikking in Maison PUBLIEK, waar belangstellenden langs kunnen komen om te kijken naar hun werk.

De organisatie van het festival gebruikte de officiële aftrap maandagmiddag in Kasteel Ammersoyen ook voor een paar oproepen. "We zoeken in alle kernen ambassadeurs voor het festival", aldus projectleider Rick Hooijberg. "En we kunnen voor vrijwel alle onderdelen nog vrijwilligers gebruiken."

Britta Alink

q www.cultuurfestivalbommelerwaard.nl