Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

Vragen over Q-koorts

bommelerwaard • De fracties van PvdA/GroenLinks in Zaltbommel en Maasdriel willen van de colleges weten hoe zij de ondersteuning van Q-koortspatiënten gaan invullen. Sinds kort ligt die taak namelijk bij de gemeenten.

Toen duidelijk werd hoe ernstig Q-koorts was, richtte de rijksoverheid de stichting Q-support op. Die bood vanaf 2013 advies en begeleiding aan Q-koortspatiënten en gaf aanzetten tot onderzoeken naar de ziekte.

Dit jaar is die rechtstreekse ondersteuning gestopt en nu kunnen patiënten bij hun gemeente aankloppen voor zorg en maatschappelijke ondersteuning. Om te zorgen dat dat soepel verloopt, blijft de stichting Q-support nog drie jaar actief. Een 'warme overdracht' aan de gemeenten én inhoudelijke ondersteuning voor de mensen die namens de gemeenten de zorg oppakken, moet voorkomen dat patiënten opnieuw te maken krijgen met onduidelijkheid en een gebrek aan erkenning.

"Q-koortspatiënten en hun omgeving zijn vaak lange tijd onzeker over wat hen mankeert. De chronische vermoeidheid die hen overvalt brengt hen na een tijdje vaak in een emotioneel en sociaal isolement. Het is ongewenst dat deze mensen opnieuw zo'n, als eenzaam gevoelde, periode moeten doormaken", vindt de PvdA/GroenLinks. De fracties spraken onlangs met Q-koortspatiënten uit de Bommelerwaard en met de directeur van Q-support.

De partij verstaat onder een 'warme overdracht' dat de ondersteuning op dezelfde manier doorloopt en vraagt de colleges of zij hetzelfde standpunt hebben. Ook vraagt de partij of de colleges zich überhaupt bewust zijn van deze nieuwe taak en de rolverdeling.

PvdA/GroenLinks zou graag zien dat een medewerker van de wijk- en gebiedsteams vaste contactpersoon wordt voor Q-koortspatiënten. Een andere suggestie is om deelname aan een fysiotherapeutisch bewegingsprogramma te bekostigen en bij voldoende deelnemers zo'n programma in de Bommelerwaard te laten starten. Ook een Bommelerwaardse gespreksgroep onder de naam Q-kring zou door de gemeenten ondersteund kunnen worden, vindt de partij.