• De expositie is te zien tot 16 december.
• De expositie is te zien tot 16 december. Foto: Rob Reis

THHT exposeert in Het Stroomhuis

neerijnen • De schildersgroep van Toon Hermans Huis Tiel (THHT) exposeert tot 16 december in Het Stroomhuis.

Toon Hermans Huis Tiel is een inloophuis voor mensen met kanker. Het is een omgeving waar lief en leed wordt gedeeld en waar diverse activiteiten worden georganiseerd.

In navolging van naamgever Toon Hermans, die zelf schilderde als ontspanning, wordt door gasten in THHT onder andere ook geschilderd. De expositie in Het Stroomhuis omvat naast schilderijen ook keramiek, eveneens gemaakt door de gasten van THHT.

Het niveau van de werken verschilt, evenals de stijl. De een schildert abstract, de ander figuratief en er zijn ook schilders, die 'uit de losse pols' werken. Niveau en resultaat zijn niet belangrijk; het gaat om het proces in de mensen zelf en het proces met elkaar. een rondgang langs de schilders leert dat het schilderen vooral gebeurt om samen met anderen te lachen en het hoofd leeg te maken. "En het brengt mijn creativiteit naar boven", zegt een van de deelnemers.

Wat vinden de schilders ervan dat hun werken nu publieke tentoon worden gesteld? Een enkeling vindt het spannend, maar de meesten vinden het vooral leuk. Of zoals een van hen het treffend verwoordt: "Ik ben best benieuwd wat men van mijn schilderkunsten vindt, maar het gaat er toch in eerste instantie om dat THHT in de belangstelling komt. Want dat huis is erg belangrijk voor ons.

De tentoonstelling 'Ode aan Toon' is geopend van donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

q www.stroomhuisneerijnen.nl