'Fietshelden Gezocht'

regio • Op Internationale Kinderrechtendag (dinsdag 20 november) lanceerde het FietsLab Gelderland de nieuwe 'Fietshelden Gezocht'-campagne. Deze campagne daagt basisschoolkinderen uit om ideeën te verzinnen die fietsen voor kinderen leuker, makkelijker of veiliger maken. De campagne loopt tot en met 7 januari 2019. Alle Kinderen uit groep 5, 6 en 7 in Gelderland kunnen ideeën opsturen of brengen naar het FietsLab Gelderland, meedoen@fietshelden.org of Stationsplein 158b, 6811KL Arnhem.
Een jury kiest per school het beste idee op creativiteit, haalbaarheid en effectiviteit. Deze winnaars worden fietsheld van hun school en mogen meedoen aan een van de vier designathons (een soort workshops) om hun idee tot een echt voorbeeld uit te werken. De fietsheld met het allerbeste idee mag vervolgens met de hele klas naar de speciale sportdag rondom de World Cup BMX op Papendal.

q www.fietshelden.org


Mars voor het leven

regio • Op zaterdag 8 december vindt de 26ste Mars voor het leven plaats in Den Haag. Ook dit jaar stelt de lokale werkgroep mensen in de gelegenheid om gebruik te maken van busvervoer vanuit de Bommelerwaard om deel te nemen aan de mars. Sinds de aanneming van de abortuswet in 1980 vindt de Mars voor het Leven plaats als signaal naar de samenleving en politiek. Opkomen voor de beschermwaardigheid van het leven en bijdragen aan bewustwording en bemoediging zijn andere doelen. In tegenstelling tot vorig jaar heeft de organisator Schreeuw om Leven dit jaar weer toestemming gekregen om een route te lopen door het centrum van Den Haag.
Aanmelden kan via de landelijke website, het bericht komt dan bij werkgroep Bommelerwaard terecht. Wie geen gebruik kan maken van internet kan bellen naar 06-20371776. Wacht niet te lang, want vol is vol. Ook vanuit andere regio's zoals het Land van Heusden en Altena wordt vervoer aangeboden.

q schreeuwomleven.nl/vervoer


Hulp bij keuze voor Vmbo-ers

regio • Door middel van Doeweken helpen ROC Rivor, Helicon MBO Geldermalsen en technische opleidingsbedrijven begin december een tiental Vmbo-scholen in Rivierenland bij de profielkeuze van hun leerlingen. Ook het Cambium College in Zaltbommel haakt aan. Tweedejaars leerlingen maken tijdens de praktische sectororiëntatie (PSO) kennis met vakgebieden binnen de techniek, economie, zorg en welzijn en/of groen. Via interactieve doe-activiteiten van 20-25 minuten verkennen ze de bijbehorende werkvelden.
De PSO Doeweken vinden plaats bij het Opleidingscentrum Rivierengebied aan de Poppenbouwing in Geldermalsen, één van de acht locaties van ROC Rivor. Aan het evenement nemen leerlingen deel van alle leerwegen binnen het vmbo. In de eerste week zijn er activiteiten voor basis- en kaderleerlingen, in de tweede week voor de tl-leerlingen.
Ondanks het grote aantal deelnemers zijn de PSO Doeweken kleinschalig van opzet. Vooral mbo-studenten en enkele praktijkinstructeurs en docenten begeleiden per activiteit maximaal twaalf Vmbo-leerlingen. Dit zijn activiteiten zoals het aanleggen van een pootverband bij een echte hond of het ambachtelijk schilderen met diverse spuittechnieken.