Bewoners nieuwbouwwijk Grutakker vrezen stank en herrie

Gaat het huzarenstukje slagen?

maasdriel • In 2016 bedacht de Maasdrielse raad een package deal. Zagron/Hofmans zou weggaan van de Akkerseweg, zodat buurman Quik zijn aardappelhandel daar kon uitbreiden. Twee bedrijven blij met een toekomstbestendige oplossing, aanwonenden van de Korenstraat blij dat er geen vrachtverkeer meer langs dendert, de gemeente blij dat de naastgelegen nieuwbouwwijk Grutakker afgebouwd kon worden zonder bezwaren van Quik.

Twee jaar later liggen nu de bestemmingsplannen voor Quik en Zagron/Hofmans voor. Volgende week is de politieke voorbespreking, in december volgt naar verwachting goedkeuring door de gemeenteraad. Maar of het huzarenstukje daarmee definitief geslaagd is, is nog de vraag. Er zijn namelijk diverse zienswijzen ingediend tegen de bestemmingsplannen. De gemeente heeft de plannen daarop wel enigszins aangepast, maar als dat niet tot tevreden is van de indieners kunnen zij naar de Raad van State stappen. Dan komt de 'trein' voorlopig tot stilstand.

Meest in het oog springend zijn de bezwaren van zestien gezinnen die onlangs in de Grutakker zijn komen wonen. Zij vinden nu al dat Quik voor overlast zorgt door het vele vrachtverkeer. Vooral in de nacht is dat bezwaarlijk. Het Maasdrielse college wijst erop dat Quik niets doet wat verboden is. Er zijn wel meer vrachtwagens langs de Grutakker gaan rijden, juist omdat de andere toegangsroute via de Korenstraat niet meer gebruikt wordt na protesten door de bewoners aldaar. Als het bedrijf straks is uitgebreid, zal de verkeersdrukte wel iets toenemen, maar volgens onderzoeken niet noemenswaardig. Dat de nieuwe bewoners bij de koop van hun huis niet wisten dat de uitbreiding eraan zat te komen, is volgens burgemeester en wethouders hun eigen schuld: zij hebben immers onderzoeksplicht.

De gemeente heeft het bestemmingsplan dan ook niet aangepast naar aanleiding van deze klachten. Wél is opgenomen dat Quik bij de nieuwbouw maatregelen moet nemen om stankoverlast te voorkomen.

Bij de nieuwe locatie voor Hofmans/Zagron, op de oude potersbewaarplaats aan de Walderweg buiten Ammerzoden, heeft ook een omwonende een zienswijze ingediend. Naar aanleiding daarvan is in het bestemmingsplan opgenomen dat Zagron maximaal twaalf dagen per jaar met een puinbreker en shredder aan de slag mag. Een tweede zienswijze kwam van een bedrijf dat de verhuizing van Zagron als oneerlijke concurrentie ziet. Maar volgens de gemeente zijn de twee bedrijven niet vergelijkbaar.

Zagron heeft als hoofdactiviteit het samenstellen van grondverbeteraars, maar verwerkt ook bouwstoffen zoals zand en puin. Hofmans is een aannemersbedrijf dat voor driekwart in het grondverzet zit. Voor het aannemersbedrijf is een iets hogere milieucategorie nodig dan er nu op het perceel zit.


Janneke Boogaard