Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Nieuwe manier afvalinzameling uitgesteld

regio • De nieuwe manier van afvalinzameling waarbij inwoners van Rivierenland zelf hun restafval wegbrengen start niet op 1 januari 2019. Het plaatsen van de ondergrondse containers duurt langer dan gepland.

Er moeten meer containers komen dan ingeschat. Ook de onvoorziene ligging van kabels en leidingen vragen om meer tijd voor het plaatsen van de ondergrondse containers. Inwoners blijven voorlopig hun restafval op de voor hen gebruikelijke manier aanbieden. In de komende weken brengt het Avri-bestuur de consequenties in kaart. In december bepaalt het bestuur, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten, wanneer de nieuwe manier van afval inzamelen in 2019 start. De inwoners brengen hun restafval dan in kleine hoeveelheden naar gezamenlijke containers. De grijze vuilnisbakken zullen worden gebruikt voor plastic en verpakkingen en nog wel door vuilniswagens worden geleegd.

Tijdens inloopdagen over ondergrondse containerplaatsen ontvingen de tien Avri-gemeenten verzoeken van inwoners voor meer containers. Er worden daarom 64 containers extra geplaatst, wat meer tijd kost voor de aannemer. Joost Reus, voorzitter van het algemeen bestuur van Avri: "Van inwoners kregen we verschillende verzoeken om meer containers te plaatsen in gebieden waar mensen wonen die minder mobiel zijn. Dit signaal hebben wij opgepakt."

Het uitstel heeft een voordeel: er is meer tijd om een oplossing te vinden voor incontinentiemateriaal en medisch afval. Onder andere in Zaltbommel werd daar door de politiek op gehamerd, omdat mensen anders op kosten gejaagd worden en vaak naar de container moeten lopen. De containers worden zoveel mogelijk aangelegd in openbaar groen, waar normaal gesproken weinig kabels en leidingen liggen. Reus: "Uit voorzorg wordt de ondergrond ter plaatse uitgebreid onderzocht om te voorkomen dat er tijdens het graafwerk bijvoorbeeld elektrakabels en gasleidingen geraakt worden met grote gevolgen van dien. Dit kost meer tijd dan voorzien in de planning, maar is nodig voor de veiligheid van inwoners en medewerkers."