Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Gebouwen Zaltbommel versneld 'verduurzamen'

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat dorpshuizen, scholen en sportzalen sneller 'verduurzamen'.

Dat heeft wethouder Adrie Bragt donderdagavond beloofd na een oproep van CDA en PvdA/GroenLinks. De gemeente heeft een 'Duurzaam Gebouwenbeheerplan', waarin staat dat de gemeentelijke gebouwen in tien jaar tijd duurzaam moeten zijn.

Goede voorbeeld

Dat duurt te lang, vinden CDA en PvdA/GroenLinks. "Als gemeente moeten we het goede voorbeeld geven en het belang van duurzaamheid laten zien aan de inwoners", aldus fractievoorzitter Hein de Kort van het CDA, die samen met PvdA/GroenLinks een amendement indiende over dit onderwerp. "Dus die spouwmuur in het dorpshuis van bijvoorbeeld Nederhemert moeten we niet pas in 2027 aanbrengen, maar zo snel mogelijk."

Verduurzamen van gebouwen kan onder meer door zonnepanelen aan te brengen, driedubbel glas te plaatsen, muren en vloeren te isoleren en van gas over te stappen op, duurzaam opgewekte, elektriciteit.

Volgens De Kort is het 'financieel verantwoord' om de voorgestelde maatregelen versneld in te voeren. "De investeringen zullen leiden tot lagere exploitatielasten voor de gebruikers van de gebouwen", zei hij. "Dat is goed voor het behoud van de maatschappelijke functies in deze gebouwen en daarmee voor de sociale leefbaarheid in de dorpen en wijken."

Volgens wethouder Adrie Bragt heeft Zaltbommel al 'een stevige ambitie' op het gebied van duurzaamheid. "Ik denk niet dat er veel gemeenten zijn, die net als wij, de gemeentelijke gebouwen binnen tien jaar naar energielabel A gaan brengen en dat ook financieel kunnen verantwoorden", zei hij. Maar na kort overleg met wethouder financiën Kees Zondag kon hij de gemeenteraad toezeggen de 'verduurzaming' te versnellen: "We gaan proberen de planning aan te passen."

Britta Alink